Pug Köpek Cinsi

Pug Köpek Cinsi

Pug cinsi köpekler, evde bakılmak için tercih edilen köpeklerin başlarında yer alır. Duygusal yapıya sahip oldukları için arkadaş canlısı bir köpek cinsidir. Hareketli ve genel olarak mutlu olan yapıları dolayısıyla sürekli yaramazlık peşindedirler. Pug cinsi köpekler sahiplerinin sesine alışık olurlar. Pug cinsinin özelliklerinden bir diğeri de, narin olmalarıdır. Bu sebeple de evde bakılmaya uygun bir köpek cinsidir. Aynı zamanda fazla hareketli oyunları oynamaktan çok hoşlanırlar. Yoğun sıcak ve soğuk iklime fazla dayanamazlar. Bunların yanı sıra, ısırmaya eğilimli olduğu da söylenebilir.

AKC, pug cinsi köpekleri 1885 yılında kabul etmiştir. Bu tarihten sonra ise çok popüler bir eşlik köpeği haline gelmişlerdir. Günümüzde ise, bekçi köpeği ve küçük numaralar öğrenme konusunda yetenekli olduğunu kanıtlayan bir cinstir. Her zaman tetikte bulunan bu köpekler, bazen çok havlayabilir. Fakat, sürekli ilgi isteyen ve agresif olmayan bu tür köpekler, çocuklu aileler için uygun bir köpek olacaktır. Bu cins köpeklerin geneli çocuklara bayılırlar ve onlarla oynamaya çok hevesli olurlar. Genelde sessiz ve uysal bir mizaca sahip olsalar da, sahiplerinin ruh haline göre canlı ve muzip de olabilirler. Yüzlerindeki ifade ile yaşlı gibi görünen bu köpeklerin boyutları da küçüktür.

Pug köpekleri, aynı zamanda Mops köpekleri ya da Carlin köpekleri olarak da bilinmektedirler. Renkleri ise genel olarak gümüş rengi ya da kayısıya çalan kahverengi olmaktadır. Patileri ve ayakları ise siyah renkte olmaktadır.

Tarihi

Pug cinsi köpeklerin, en eski köpek ırklarından biri olduğu bilinmektedir. Milattan Önce 400 yılında o zamanlar Han Hanedanlığı’nın bulunduğu Çin taraflarında ortaya çıkan Pug cinsinin kökleri ile alakalı çalışmalar halen sürmektedir. Bazı tarihçiler ise bu köpeklerin Tibetli Mastiff ile alakalı olduklarına inanıyorlar. Kısa tüylere sahip Pekingese türünden türetildiği de öne sürülen teoriler arasındadır. Bir başka teori ise Bull dog türünden geliştirildiği yönündedir. Aynı zamanda Fransız Mastiff’i Dogue’de Bordeaux’nun minyatürü (küçüğü) olduğu yönünde de bir fikir öne sürmektedir.

Pug cinsi köpeklerini tarihte özel yapan bir diğer olay ise, Pompey adlı bir pug köpeği 1572 senesinde Prens William’a karşı bir suikast düzenlemeye çalışan suikastçıya karşı prensi uyarması olmuştur.

Aynı zamanda tarihte Napolyon, hapisteyken karısı Josephin’e gizli mektuplar yazarak, bunları pug cinsi bir köpeğin boynundaki tasmasına sakladığı yönünde rivayetler bulunmaktadır.

Bu köpeklerin Avrupa’da bu kadar popülaritesi arttığı için de, genelde farklı ülkelerde farklı isimlerle anılmaya başladılar. Fransa’da “Carlin”, İspanya’da “Dogullo”, Almanya’da “Mops” ve İtalya’da “Caganlino” isimleriyle popülerleşti.

Karakteri

Sahibine karşı sevecen olan pug cinsi köpekler duygusal ve hassas özelliklere sahiptirler. Zeki olmalarının yanı sıra, sıkılgan bir yapıya sahip olmaları dolayısıyla eğitime pek de elverişli değildirler. Aynı zamanda inatçı ve kıskanç bir karakterleri bulunmaktadır. Bu sebeple sahiplerini başkalarından kıskanabilirler. Fakat dost canlısı oldukları için her ne kadar eve gelen misafirleri sizden kıskansa da, bazı zamanlar ise herkesle iyi anlaşabilirler. Onunla ilgilenmeniz ve ona gerekli zaman ayırmanız, onun uzun vadede daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Fazla havlamayan bir yapıya sahip olmaları ise bir avantajdır. Aynı zamanda, uykularına oldukça düşkün bir köpek cinsidir. Diğer hayvanlarla ve çocuklarla da iyi geçinirler.

Bakımı

Yüzleri kıvrımlı bir yapıya sahip olan pug cinsi köpekler, hijyenik olması açısından düzenli olarak temizlenmesini gerektirir. Yüzünde kırıntılar ve tükürükler birikebilir, bu durum da uzun vadede göz enfeksiyonlarına ve mantara sebep olabilir. Kötü koku yayabilir, tahriş ve kızarma meydana gelebilir. Bu sebeplerden dolayı yüz kıvrımları düzenli olarak temizlenmelidir. Yüzü ya da cildi tahriş olduğu ya da kızardığı vakit, nemlendirici kremler uygulayabilirsiniz. Nemli bir pamuk yardımı ile cilt kıvrımlarının aralarını yavaşça temizleyebilirsiniz. Haftada en az bir defa, kirlendiğini fark ettiğiniz zamanlarda daha fazla bu işlemi ona uygulamalısınız. Özellikle kirin onun burun deliklerine ve gözlerine bulaşmaması gerekiyor.

Tüy bakımı ise pug cinsi köpeklerin bakımında bir diğer ayrıntıdır. Kısa tüylere sahip olmalarına rağmen, çok tüy dökmektedirler. Aşırı tüy döktüğü için, üç günde bir tüylerini taramanız tavsiye edilir. Pug cinsi köpeklerin yavruları 1 yaşına gelene kadar fazla tüy dökmese dahi, 1 ila 1 buçuk yaşından itibaren daha fazla tüy dökmeye başlarlar. Pug cinsi köpeğinizi yıkarken, suyun sıcaklığından dolayı dökülecek tüyleri daha erken dökülebilir, bu sizi korkutmasın. Çünkü bu normal bir durumdur. Dişi pug cinsi köpeklerde ise, eğer kısırlaştırılmışlarsa, belirli dönemlerde hormonlarının dalgalanmasından ötürü aşırı tüy dökebilirler. Omega yağ asidi gibi takviyelerle köpeğinizin tüylerini fazla dökmemesini ve tüylerinin daha kuvvetli olmasını sağlayabilirsiniz.

Pug cinsi köpeklerin diğer köpeklere nazaran daha fazla su ihtiyaçları bulunmaktadır. Kuru havalarda, kış ve yaz aylarında onun su ihtiyacına dikkat etmelisiniz. Çeşme suyu yerine içme suyu içmesine özen göstermelisiniz. Çeşme suyunun içerisinde bulunan maddeler, köpeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Pug cinsi köpekler günde kilo başına 1,5-2 litre arası su içmeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra, nefes darlığı bulunan pug cinsi köpeklere yaz mevsimindeyken öğlen vakitlerinde egzersiz yaptırılmaması gerekmektedir. Dondurma ve aşırı soğuk olmayan soğuk içecekler ise bu cins köpeklerin yaz aylarında serinlemesi için ona iyi gelecektir. Soğutma minderi de köpeğiniz için yaz aylarında tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda bu cins köpekler, köpek maması yemeye de bayılmaktadırlar. Sağlıklı olmaları içinse ona düzenli olarak egzersiz yaptırılması gerekmektedir.

Çok soğuk havalardan ve çok sıcaklardan etkilenen pug cinsi köpeklere, havanın durumuna göre egzersiz yaptırılmalıdır. Aksi takdirde köpeğiniz hipotermi olabilir. Bahar aylarında ise alerjik reaksiyonlar gösterebilirler veya çiftleşme dönemine girebilirler. Bu durum özellikle onlarda kaçma girişimine ve huysuzluğa sebep olabilir.

Ağırlık ve Boyutları

Dişi pug köpeklerinin ağırlığı 6 ila 8 kilogram arasında değişirken, erkeklerinde ise bu durum 6 ila 9 kilogram arasıdır. Boyutları ise erkeklerinde 30 ila 36 cm iken, dişilerinde ise 25 ila 30 cm arasında değişmektedir. Yani büyük boyutta bir köpek cinsi değildir ve yaşı ilerlese de boyutları çok büyük olmaz. Fakat pug cinsi köpeklerin ön kolları kısa olduğu için iyi yüzemezler. Bu sebeple onunla tatile gidecekseniz şayet, onun yüzebilmesi için mutlaka bir köpek can yeleği almanız gerekiyor.

Sık Sorulan Sorular

🐶 Pug Cinsinin Ömrü Ne Kadar?

İngiltere’de bulunan bir köpek kulübü anketine göre, pug cinsi köpeklerin yaşam süresi ortalama 10 senedir. Ortalama olarak 10 yaşına kadar yaşayabilen bu cins köpekler, iyi bir bakım ile daha uzun süreler de yaşayabilirler.

🐶 Pug Cinsi Bakımı Zor Mu?

Hayır, çünkü hem yaş aldıkça boyutları büyümez, hem de tüyleri kısa olduğu için sürekli tüy bakımı gerektirmez. Aynı zamanda bu cins köpekler aşırı derecede havlamadıkları için çevreye de çok fazla rahatsızlık vermezler.

🐶 Pug Cinsi Çocuklarla Anlaşabilir Mi?

Evet, sevecen ve dost canlısı yapısından dolayı hem çocuklarla, hem de diğer hayvanlarla iyi anlaşırlar.

🐶 Pug Cinsi Eğitilebilir Mi?

Her ne kadar akıllı ve zeki bir köpek cinsi olsa da, eğitim verirken çabucak sıkılabilirler. Fakat onları cezalandırmanıza gerek yoktur, sizin tavrınızdan durumu anlarlar.

🐶 Pug Cinsi Apartmanda Yaşar Mı?

Ev içerisinde çok hareketli olmadığı için ve uykularına da düşkün olduklarından dolayı bahçesiz bir evin içerisinde de yaşayabilirler. Bu sebeple apartmanda da yaşayabilirler.