Atlar Ne Yerler, Nasıl Beslenirler?

Atlar Ne Yerler, Nasıl Beslenirler?

İnsanlar için büyük bir öneme sahip olan atlar, geçmişten günümüze değin insanoğlunun pek çok ihtiyacını karşılamıştır. Yapılan arkeolojik kazılara göre atlar (M.Ö. 3500-4000) yılarında evcilleştirilmiştir. Atın evcilleştirilmesiyle birlikte ulaşım ve haberleşme hızlanmış ayrıca savaş zamanlarında seferlerin hızlanmasına da büyük katkılar sağlamıştır. Bu yüzden insanoğlunun hayatında atlar büyük bir öneme sahiptir. Atlar, insanoğlunun ihtiyaçlarını karşılamada büyük bir paya sahip olduğundan dolayı, atın sağlıklı ve düzenli beslenmesine önem vermişlerdir.

Atların enerji ihtiyacını maksimum seviye çıkartan besinler; Bal, Kuru üzüm, Kesme şeker, Pekmez, Yumurta, Havuç, Elma, Kurutulmuş dut, Keçiboynuzu pekmezi, Yulaf, Kuru kayısı, Kuru incir, Yonca, Kırılmış mısır yemi, Arpa, Buğday olarak sıralanabilir.

Atlar İçin Sağlıklı Otlar Nelerdir?

Atlar, doğası gereği otçul hayvanlardır. Çayır otu ve yonca otu en temel besin kaynaklarındandır. Atların, ağız ve bağırsakların sağlıklı ve düzenli işlev görmesi için, taze otların verilmesi ya da taze otların bulunduğu meralarda otlatılması gerekmektedir. Kartlaşmış otlar bayat olduğundan, atların iyi çiğneyememesi ve sindirmede zorlanmalarından dolayı, onlardan uzak tutulmalıdır. Atlar için taze otlar kurtulmalı çünkü taze otlar kurutulduktan sonra bile tazeliğini korumaktadır. Otlar kurutulduktan sonra koyu yeşil renge dönüşmektedir. Ayrıca kurutulan taze ot nemli yerlerde tutulmamalı aksi halde otta küflenme oluşmaktadır. Ayrıca atlara yonca da verilmelidir; yonca atın günlük besin ve enerji ihtiyacını karşılamaktadır.

Tane Yemler Atlara Nasıl Verilmelidir?

Tane yemler (Arpa, Mısır, Yulaf, vb.) atlara ezilerek ya da kırılarak verilmelidir, çünkü atlar geviş getiren hayvanlar olmadığından, çiğneme esnasında dişlerin aşınmasını engellemektedir. Ayrıca atlara buğday kepeği de verilmelidir, çünkü buğday kepeği fosfor açısından zengin olmasıyla birlikte yumuşak bir dokuya sahip olduğundan atların severek yediği yemlerden biridir.