Boxer Köpek Cinsi

Boxer Köpek Cinsi

Boxer cinsi dünyanın en çirkin ama en güzel köpeklerinden biridir, hatta en çirkin güzel olarak anılır. Ağız ve çene kasları oldukça güçlüdür. Aynı kuvvette bir bedene ve bacaklara sahiptir. Şişkin ve sarkık yanaklar, kocaman düşük kulaklar, kırışık bir sıfat ve şaşkın bir ifadesi vardır. Dünya genelinde hatrı sayılır bir üne sahip olan Boxer cinsi Brindle (koyu kahve) ve Fawn (açık kahve) adlı bölgelere sahiptir. Kaplan desenini andıran bu görünüm haricinde siyah beyaz ve beyaz renkte kürke sahip olanlar da vardır. Günümüzde kuyruk ve kulakları kısa olarak bilinmesinin nedeni geçmişte uğradıkları zulümdür. Kulak ve kuyrukları kesilmeyen beyaz kürklüler doğdukları an öldürülmüştür.

Korkutucu mu şirin mi göründüğü konusunda ortak bir karara varılamayan Boxer cinsi; sevgi dolu, şefkatli ve sevecendir. Sivri ve sıra dışı zekasından dolayı Peter Pan olarak anılır. Çok enerjik ve aktif olan bu tür yalnız kalmaktan nefret eder. İnsanlarla iletişim halinde olmaktan hoşnuttur. Sahibinin sakin modunda ayakları dibinde saatlerce uzanır ancak sürekli tetiktedir. Buna rağmen havlamaya eğilimi yoktur ve gergin değildir. Bağımlılık yaratan Boxer cinsinin ardından farklı bir türü sahiplenmek çok zordur.

Cinsin ismi düşünüldüğünde boksör ve Muhammed Ali akla gelir. Aslında Boxer adı, atalarının ayı avı ve boğa güreşinde kullanılması sonucu verilmiştir. Yine de ön patilerini kendini savunmada ve oynadığı oyunlarda bir boksör edasıyla kullandığından adını layıkıyla taşıdığı söylenebilir.

Boxer Köpek Cinsi

Tarihi

Köken bakımından oldukça çeşitli evreler geçirmiştir. MÖ 2500’lerde savaşçı, ardından asillerin avcısı olarak kullanıldığı söylenir. Burjuvanın fakirleşmesi sonucu domuz avı gibi lüks aktivitelere güçlerinin yetmediği, böylece Boxer cinsinin tükendiği rivayet edilir. İkinci bir şans sonucu 1850 yılında Münih’te dünyaya gözlerini açtığı bilinmektedir. Bu şansın Bulldog ve Alman Bullenbeisser Mastiffinden geliştirildiği ve Bordeaux, Bull Terrier, Bulldog Dogue gibi birçok köpeğin münasebetinden oluşturulduğu iddialar arasında yer alır.

Orta Çağ’da Almanların lider avcı köpeği olmuştur. Uçsuz bucaksız arazilerde bizon, yaban domuzu ve ayıları kovalama, yakalama gibi görevler almıştır. Güçlü çenesi ile avının yaşamına son verebilen Boxer cinsi, bir dönem çiftçilerin en yakın koruması olmuştur. Tilki, kurt, çakal ve yaban domuzu gibi yabani yırtıcılardan çiftlik sürülerini koruyabilince giderek tanınmıştır. II. Dünya Savaşında görev almasının ardından vahşi karakterinin evrilerek aile köpeği haline gelmesi sonucu popülarite kazanmıştır. Koruma içgüdüsü ve sadakati halen devam eden ırk bekçi ve polis köpeği olarak da görevlendirilmektedir. Atlet geçmişi bulunmakta ve görme engellilere rehberlik edebilecek sorumluluğu üstlenebilmektedir. Bu arada büyük avların avcısı, American Kennel Club (ACK) tarafından resmi olarak 2005’de tanınmıştır.

Karakteri

Hayli hınzır, hayli yaramazdır. Kıpır kıpır enerjik bir yapısı vardır. Görünümünün etkileyiciliği ettiği manasız ve komik danslarla dahi sarsılmaz. Gerçek bir palyaço olarak anılır, hareketlerine kahkahalar atılır. Polyanna görse kıskanır. Her daim mutlu ve iyimserdir. Ruhu hep çocuk kalanlardandır. Olgunlaşması hayli zaman alır. Sadık ve güvenilirdir.

İletişim esnasında konuşma çabası vardır. İşitme duyuları gelişmiş olmasına rağmen daima tetiktedir. Sahibini ve sevdiklerini korumada oldukça cesurdur. Yargı dağıtır desek yeridir, ancak yabancıları ve dostları öyle iyi ayırır ki şaşırmamanız elde değildir. İyi bir sosyalleşme ve eğitim sonucu aile üyelerine karşı uysal ve alçak gönüllü bir karaktere bürünür.

Sert tavırlar, yüksek sesler, kavga ve tartışmalar Boxer cinsini gerecek ve saldırgan bir hal almasına neden olacaktır. İnatçılığı ilk defa baş gösterecek ve yüksek ihtimalle size darılacaktır.

Boxer Köpek Cinsi

Bakımı

Sağlıklı bir ömür için düzenli bakıma ihtiyaç duyarlar. Yılda birkaç defa yıkamanın yeterli olacağı Boxer cinsi, son derece temizdir. Haftada bir veya iki kez taranması halinde zaten kısa olan tüyleri neredeyse hiç dökülmeyecektir. Böylece kulaklarında gerçekleşecek enfeksiyon riski azalır. Ancak hiperaktif yapısı nedeniyle kulaklarında toz birikir. Bu nedenle haftada bir kez nemli bir bez yardımıyla kulakların temizlenmesi önerilir. Ayrıca tartar oluşumu ve ağız enfeksiyonlarını önlemek için dişleri düzenli fırçalanmalıdır. Hayli hareketli olan Boxer cinsi, genelde sert zeminlerde tırnaklarını törpülemektedir. Ancak törpülemediği taktirde tırnakları ayda bir kez kesilmelidir.

Kısa, parlak ve sık tüylerinin varlığı ve atletik bir bedene sahip olmaları tüylerinin dökülmeyeceği veya bağışıklıklarının düşmeyeceği kanısına varmanıza neden olabilir. Ancak Boxer cinsi köpeklerin bünyeleri hassas ve alerjiktir. Bu nedenle düzenli ve kaliteli beslenmeleri hayati önem taşır. Kilosu gözetim altında tutulmalı ve sadece veteriner onayı alınan tarifler evde hazırlanmalıdır. Vücutlarının gereksinim duyduğu mineral ve vitamin deposu kuru mamalar tercih edilmelidir. Orta ırk köpek mamaları ile beslenmeli ve ödül mamaları gereğinden fazla verilmemelidir. Gelişim döngülerinin sekteye uğramaması, genetik yatkınlık gösterdiği hastalıklara yakalanmaması ve obez olmaması için öğün sıklığı ve mama miktarları hekim ile programlanmalıdır. Kendisi omnivor canlı olduğundan her şeyi yemek isteyecek ve sevdikleri yiyeceklerde doyduğunu anlamayacaktır. Birçok besini tüketebilen Boxer cinsinin asla yememesi gerekenler vardır. Kırmızı kan hücrelerini parçalayabilen ihtivası nedeniyle soğan, sarımsak, çekirdekleri bağırsak tıkanıklığı yaratan hurma, erik, şeftali, gaz yapan maya ve hamur işleri, böbrek yetmezliği ve karaciğer hasarı yaratan kuru üzüm, üzüm ve birçok hastalığa yol açabilecek koçanlı mısır, çiğ yumurta, şeker, alkol, kafein, çikolata, sakız, tuz, avokado, süt ve süt ürünleri bir Boxer beslenmesinde yer almamalıdır.

Boxer Köpek Cinsi

Orta büyüklükte ırk ve iri cüsse sahibi olmaları, bugüne dek onurlu görevlerde yer almaları sizi yanıltmasın. Harika bir oyun arkadaşınız olduğunu öğrenmenize az kaldı. Sürekli yenilenen enerjileri maceradan maceraya koşmalarına, zihinsel ve fiziksel aktivitelere, durmaksızın hoplayıp zıplamalarına hatta dans etmelerine olanak sağlar. İlgi odağı olmaya bayılan, neşe kaynağı olmaya çabalayan hele ki konuşmaya çalışan Boxer cinsi köpeğiniz sizi kahkahalara boğmak üzere, bilginize. Eğlencenin tadını çıkaracaksınız elbet ancak kendisinin yoğun egzersizlere ihtiyacı olduğunu unutmadan. Top ve avcılık oyunları, ritimli koşular, tempolu yürüyüşler gibi aktivitelere bol bol ihtiyacı olan cins yüksek duvarlı veya korunaklı bir bahçeniz varsa tasmaya gerek duymayacaktır. Dolayısı ile sizi de fazla yormayacaktır.

Bir Boxer cinsi köpek için eğitim oldukça önemlidir. Enerji ve kabiliyetleri olumlu yöne kanalize edilmelidir. Yüksek zekaları eğitimi reddetmelerine neden olabileceğinden süreç zorlaşabilir. Bu nedenle eğitim gerçek profesyoneller tarafından doğru koşullarda verilmelidir. Eğitimin bitmesiyle muhteşem sonuçların alınması zorlu bir sürece katlanılmasını unutturacaktır. Zira kendileri sürü gütme, itaat etme gibi becerilerinden dolayı terapi, asistan, servis, tespit ve arama kurtarma gibi alanlarda hala görev almaktadır. Bu durum en az Fransız Mastiff ve Golden ırkları kadar eğitime yatkın olduğunun kanıtıdır. Ayrıca eğitimlerinde net alanlar belirlenemez. Atalarından aldıkları genler ve şimdiki rolleri arasında seçim yapmak karmaşaya neden olabilir. Yine de bekçi veya işçi olarak kullanılmaları planlanıyorsa, itaat eğitiminin ileri seviyelerde verilmesi ve ekstra eğitimlerin düzenli olarak yinelenmesi gerekecektir. Sadece ailemizde yer alacak ve bizimle hayatı paylaşacak Boxer cinsi köpeklerin öncelikle tuvalet eğitimi alması mantıklı olacaktır. Ardından sosyalleşme ve itaat eğitimleri ile arada bağ oluşacaktır. Eğitim sürecinde üzerinize düşen görevin sevginizi göstermek, desteklemek, disiplinli, sabırlı ve tutarlı davranmak olduğunu aklınızdan çıkarmamanız naçizane tavsiyemizdir.

Ağırlık ve Boyutları

Erkekler 55-63 cm omuz yüksekliğine, 27-33 kg vücut ağırlığına sahiptir. Dişiler ise 53-59 cm omuz yüksekliğine, 24-29 kg vücut ağırlığına sahiptir.

Boxer Köpek Cinsi

Yatkın Olduğu Hastalıklar

Aort darlığı, kanser, tiroid yetmezliği, deri lezyonları, dejeneratif miyelopati, kalça çıkığı gibi hastalıklara genetik yatkınlık taşımaktadır. Ancak yaşam kalitesi yüksek olan Boxer cinsi köpeklerin herhangi bir hastalığa yakalanmadıkları ispatlanmıştır.

Diz problemleri ve Aritmojenik Sağ Ventrikül Kardiyomiyopatisine (ARVC) neden olan geni taşımaktadır. Vücut direnci her zaman yüksek tutulmak ve bağışıklık sistemi korunmak zorunda olduğundan aşıları yaptırılmalıdır. Beslenme, temizlik, egzersiz gibi gereklilikleri aksatılmamalı, daima veteriner muayenesine götürülmelidir.

Beyaz (albino) Boxer türünün doğarken öldürülmeleri yerine kısırlaştırılarak kaliteli bir yaşam sürmeleri sağlanmalıdır. Sağırlık ve kanser gibi birçok soruna yatkınlık göstermeleri onların yaşam haklarının elinden alınması için yeterli değildir.

Sık Sorulan Sorular

🐶 Boxer Cinsinin Ömrü Ne Kadar?

Çok soğuk ve sıcak havalar kesinlikle atletik bir bedeni kavrayan kısa bir kürk için uygun değildir. Korunma gerçekleşmesi, düzenli beslenme, egzersiz, yüksek yaşam standartları ile bir Boxer 10-12 yıl hayatta kalabilir. Kalıtsal rahatsızlıkların elverişli yaşam koşullarıyla önlenemediği durumlarda 9-10 yıl yoldaşınız olacaktır.

🐶 Boxer Cinsinin Bakımı Zor mu?

Bakımı zor değildir. Ancak sıkı bir egzersiz programı uygulamanız gerekecektir. Bu nedenle aktif ve enerjik yapılı kişilerin sahiplenmesi önerilir.

🐶 Boxer Cinsi Çocuklarla Anlaşabilir mi?

Olgunlaşmaları uzun sürdüğünden yavruluktan itibaren türdeşleri, diğer evcil hayvanlar ve aile üyeleri ile vakit geçirmeleri gerekir. Aksi taktirde karşı cinsiyetteki türdeşleriyle iyi geçinirken kendi cinsiyetlerine hoşgörü barındırmayacaklardır. Çocuklarla anlaşabilmeleri bu duruma benzerlik göstermektedir. Kişilik özellikleri itibari ile sosyal olmaları, iyi bir eğitim almaları ve yavruluktan itibaren çocuklarla iç içe yaşamaları çocuklarla anlaşmasında önemli rol oynamaktadır. Saldırgan olmamasına rağmen çocuklara istem dışı zarar vermişlerdir. Bunun nedeni kuyruk gibi uzuvlarından çekilmeleri, mama kabı ve sevilen oyuncakların saklanması, yataklarına zarar verilmesi veya heyecanlı oyunlar oynamalarıdır. Çarpma, üzerine düşme veya ısırma gibi sorunlarla karşılaşmamak adına çocuklara köpeğinize nasıl davranması gerektiğini öğretmekte fayda vardır.

Bir Boxer cinsinin gerçekten zarar verme amacıyla birine saldırması tehdit ve yoğun korku gibi ekstrem koşulların karşılanması sonucu gerçekleşir. Kısacası aile denildiğinde duran akarsulara rağmen davetsiz misafir ve yabancı hayvanlara karşı temkinli ve ciddi tavır takınacaklardır.

🐶 Boxer Cinsi Eğitilebilir mi?

Uzun süren ve sıkıcı eğitimlerden hoşlanmamalarına rağmen özellikle yavruluk döneminde eğitilebilirler. Tuvalet, tasma ve sosyalleşme eğitimlerine son derece yatkındırlar. Ancak oldukça zeki olmaları ve her şeyin bir yolunu bulmaları itaatlerinin artmasını engeller. Bu nedenle kafalarının dikine gitmeye bayılırlar. Eğitim süresinin uzamaması için deneyimli ve sabır sahibi kişilerce yetiştirilmeleri gerekir. Eğitimin tamamlanmasının ardından son derece itaat sahibi, her komutu algılayan ve yerine getiren bir arkadaşa sahip olunur.

🐶 Boxer Cinsi Apartmanda Yaşar mı?

Dünyaca ünlü ve popüler olduklarından çiftlik evlerinde, fabrikalarda, bahçelerde, apartman dairelerinde rahatlıkla yaşadıkları bilinmektedir. Bunun nedeni nedensiz havlamamaları, aile dostu olmaları, kolay adaptasyon sağlamaları ve uysal karakterleridir. Görünüşünün aksine tehlikesiz ve sempatik hayvanlardır. Oyuncu, uyanık, zeki ve korkusuzlardır.

Bekçilik huyları sonucunda aile bireylerini, evi, eşyaları korurlar. Deyim yerindeyse şebeklik dahi yaparlar. Bu nedenle eğitim almaları ve rutin egzersizlerle enerjilerini atmaları neticesinde Boxer cinsi apartman yaşamında hiçbir olumsuzluğa neden olmaz.