Köpek sevmeyen bir insanın hislerine güvenmeyen, ancak bir köpek bir insanı sevmediğinde köpeğin hislerine güvenen Einstein, tüylü dostlarımızın hayatımızdaki yerini kısaca özetliyor aslında.
Eğlenerek öğrenmenin ve koşulsuz sevilmenin tadını almak isteyenlerdenseniz ve bir köpek ile ilk kez yoldaşlık edecekseniz bilmeniz gereken çok şey var.
Köpekler İçin Güvenlik Önerileri
Özellikle yavru köpek bakımının bebek bakımına benzediğini, çünkü kendisinin de bir bebek olduğunu unutmamalısınız. Daha çok ilgi ve şefkate ihtiyaç duymalarının yanı sıra bakım ve güvenliğine ekstra dikkat etmeniz gerekiyor.
Dünyayı henüz tanımaya başlayan yavru köpekler her şeyi inceliyorlar, Bu nedenle prize takılı kablolar onlar için birer risk. Çiğnemeleri halinde elektrik çarpma ihtimaline karşı, yokluğunuzda erişebilecekleri bölgelerde kablo bulundurmamalısınız. Gözetiminiz dahilinde ise 5-6 haftanın ardından “hayır” komutu ile yaptığı şeyin zararlı olduğunu belirtebilirsiniz. Bitkiler, ilaçlar, kesici aletler de yaralanma veya zehirlenmeye neden olabileceğinden sakınılması gereken gruba dahildir.
Artık bir gölgeniz var. Adım adım peşinizde olmak için minik patilerinden gelen her çabayı gösterecek. Kuvvetli muhtemel banyoyu da erkenden tanıyacak ve emin olun klozet köpeğinizin ilgisini çekecek. Su içmeye çalışmaması ve içine düşmemesi için yapmanız gereken tek şey klozetin kapağını kapalı tutmak.
Köpeğinize mama vermediğinizde isteyemeyeceğini, en fazla ağlamaya benzer sesler çıkaracağını unutmamalısınız. Özellikle erkenden annesiz kalan yavru köpeklerde gelişime en katkı sağlayacak şeyin sizin sevginiz olduğunun farkında olun lütfen. Bol bol oyun oynayın. İstemediğiniz her eylemi için hafif yüksek sesle ret komutu verdiğiniz gibi her hoş ve uygun davranışında ödüllendirin. Sevin, kucaklayın. Sizi her gördüğünde duyduğu heyecanı sabırsız ve hızlı hareket etmelerinden ve havada titreyen kuyruklarından anlayınca ona zaman ayırmamanız mümkün olmayacaktır zaten.
Köpekler İçin Yaşam Ortamı Önerileri
Birkaç hayati önerinin ardından açıklığa kavuşturulması gereken en önemli mevzu, yaşam alanıdır. Minik dostlarınıza kendilerini rahat hissedecekleri, sıkılmadan hareket edebilecekleri, huzur duyabilecekleri bir ortam hazırlamalısınız. İster yavru ister yetişkin olsun, köpekler sahibine ait olan eşyaları tanımayı severler dolayısı ile eşyalarınıza eriştiklerinde oynayıp bir ısırık almaları mümkündür. Bu nedenle oluşturacağınız düzen ile en baştan sınırlarını çizmelisiniz.
Dışarı gezmeleri haricinde ev veya bahçeniz geniş olmalıdır. Böylece koşup oynaması için ferah bir alan oluşturabilirsiniz.
Tüylü dostunuzdan önce yalnız yaşıyorsanız, kendisine yokluğunuzda sosyalleşebileceği oyuncaklar almalısınız.
İlk tuvalet eğitimi evde verileceğinden daima aynı alana ulaşmasını sağlamalısınız.
Su kabını daima taze su ile doldurulmalı ve mama kabını beslenme alanında tutmalısınız.
Kulübe yapmak istiyorsanız balkon veya bahçede kullanmanız mümkün olacağından köpeğinize ekstra özel alan yaratmış olursunuz. Ki buna mutlu olacaktır. Ebatları uygun bir kulübe tasarlayarak işe başlayabilirsiniz. Yağlı boya, çivi ve tahta kullanarak inşa edebileceğiniz bu alan için eski mobilyalarınızı da değerlendirebilirsiniz. Kare bir zemin üzerine 4 adet kare duvarı eşit olacak şekilde hazırlayın ve birleştirin. Ardından çatı için 2 parça kesin, burun/pati sıkışmasına imkan vermeyecek şekilde havalandırma delikleri açın ve birleştirin. Komple su geçirmez bir ambalaj kağıdı ile kaplayıp minik tahtalarla dış yüzeyi oluşturun. Dilediğiniz renge boyayın. Artık bir yoldaşınız olduğundan rengine birlikte karar verebilirsiniz. 😊
Kulübenizin içine örtü ve yastık yerleştirebilirsiniz. Köpeğinizi şefkatli biçimde yuvaya davet etmeyi ve kendinize yatak, kulübe, evine git şeklinde bir komut belirlemeli daima tutarlılıkla yerine alıştırmalısınız. Ayrıca bu alanda ceza vermeyi aklınızdan bile geçirmemelisiniz. Zira kendisi özel alanının en güvenli yer olduğunu düşünmektedir.
Köpekler İçin Beslenme Önerileri
Yemek alanı seçmeli ve tüylü dostunuzu ilk günden itibaren hep aynı alanda beslemelisiniz. Daima kendi öğününüzün ardından uygun dozda beslemeyi unutmamalısınız. Beslenme alanında daima taze su bulunan kap ve kuru mama kabı bulundurmalısınız.
Köpekler, karnivor yani etobur varlıklardır. Bu nedenle bizlerle aynı sulu ve kuru besinleri yemek onların sağlıksız beslenmesine ve ileriki dönemlerde eklem, sindirim bozukluklarına neden olacaktır. İnsanlarla yaşamalarından dolayı beslenme alışkanlıkları da değişim göstermiştir ancak tatlı, tuzlu ve baharatlı gıdalar köpekler için uygun değildir. Yoldaşınızın vitamin, yağ, glusit, oligo element, mineral ve protein açısından dengeli kuru mamalar ile beslenmesi yararlı olacaktır. Ayrıca yaş mama olarak tabir edilen konserve mamalarla takviye yapabilir veya kemik suyu içirebilirsiniz. Yavru köpeklerde ise (özellikle erken dönemde annesiz kalanlar) ilk 2-3 ay için kuru mamayı su veya süt ile ıslatabilir, püre halinde verebilirsiniz. Hassasiyet gelişmemesi için 3 aylıktan itibaren süt vermemeli ve kemik suyuna geçmelisiniz.
Yavru, gebe, yetişkin ve yaşlı köpeklerin günlük mama miktarlarının farklı olduğunu ve her köpeğin cinsine özel bir beslenme dozu bulunduğunu unutmamalı ve veterinerinize danışmalısınız.
Köpekler İçin Temizlik Önerileri
Köpeklerde terleme sadece pati tabanından gerçekleşir, bu nedenle kötü kokmaları terlemeye bağlı değildir. Yavru köpeklerde tuvalet, yetişkin köpeklerde dışarıdan kaynaklanan kirlilik kokuya neden olur. Köpekler suyu seven varlıklardır. Bu nedenle en etkin ve eğlenceli temizlik yöntemi banyo yaptırmaktadır. Banyo yaptırmadığınız zamanlarda tüylerini taramanız sağlık açısından yararlı olacaktır ve aranızdaki bağı güçlendirecektir.
Kirlenme durumları haricinde ayda 1 veya 2 kez banyo yapılması derinin pH dengesinin bozulmasını önler. böylece mantar, uyuz gibi rahatsızlıklara duyarlılık gelişmez. Ancak hijyen koşulları oldukça önemli olduğundan kirlenme durumunda muhakkak yıkamalısınız. Hassasiyetler için veterinerinizle görüşüp önlem alabilirsiniz.
Ayrıca banyo esnasında ılık su kullanmalı, kulaklara su kaçırmamak için bir parça pamuk koyulmalı ve köpekler için üretilen bir şampuan kullanmalısınız. Köpek şampuanınız yoksa bebek şampuanı kullanabilirsiniz. İyi durulamalı ve hemen havluya sarmalısınız. Saç kurutma makinesi ile kurulamanız yoldaşınızın üşütmemesi ve mantar olmaması için iyi bir yöntem olacaktır.
Köpeklerin Tırnak Bakımı
Köpeklerin tırnaklarında üst kısımda cansız bölge yer alır. Ancak ilk kez tüylü bir yoldaşa sahip olduğunuz için tırnak kesiminin veterineriniz tarafından yapılması uygun olacaktır. Tırnakların A vitamini eksikliği, elverişsiz çevre koşulları, yetersiz beslenme gibi olumsuz durumların erken teşhisinde önemli rolü vardır.
Köpekler İçin Tasma Seçimi
Köpeğinizin güvenliği için 7 haftalıktan itibaren tasmaya alıştırma eğitimi vermelisiniz. Hafif materyalden üretilen, rahatsız etmeyecek sertlikte tasma ve kayışlara ihtiyacınız var. Tarzından çok yürüyüşü ve kontrolü sağlamaya yardımcı aksesuarlar almalısınız. Henüz yavru köpeğiniz varsa kendisini huzursuz etmeyecek yumuşaklığa, hafifliğe sahip bir tasma edinmelisiniz. İlk birkaç gün belirli aralıklarla takıp çıkarmalı, ardından alışana dek birkaç gün hiç çıkarmamalısınız. Cadde gezmeleriniz başladığında tasmayı dışarı çıkaracağınız zaman takmalısınız ki tüylü dostunuz onu gezme sembolü olarak kabul edebilsin.
Çeşitli kalite ve materyale sahip birçok tasma mevcut olduğundan büyüme dönemindeki köpeğinize pahalı bir tasma yerine konforlu bir tasma almalısınız. Uzayıp kısalabilen, plastik, metal, deri ve örgü tasmalardan köpeğinize en uygun, fonksiyonel ve ergonomik olanı seçmelisiniz. Bu seçinde vücut, yaş ve tür etken olmalıdır.
Boynu ve tüyleri sıkmayacak şekilde ayarlamalısınız. Bunun için ölçü iki parmağınızın tasma ile köpeğinizin boynu arasında rahat hareket etmesi olarak belirlenebilir. Ayrıca tasma üzerine yağış vb. çevre koşullarından etkilenmeyecek olan bir isimlik almalı ve kaybolmalara karşı adres ve telefon numaranızı yazmalısınız.
Köpeklerin Enerji İhtiyacı
Köpekler son derece enerjileri yüksek hayvanlardır. Bu nedenle enerjilerini atmaları gerekir ki huzurla dinlenebilsinler ve stressiz kalabilsinler. Bu enerjinin atılması ancak gezmek, koşmak ve oyun oynamak ile atılabilir.
Poşet ve çantalarla oynamayı sevecektir ancak güvenli olmadığından poşetle oynamasına izin vermemelisiniz.
Terlik, ayakkabı gibi eşyalar da onun ilgisini çekecektir ancak ondan kıymetli değil dediğiniz terliğinizin ardından misafirinizin en kıymet verdiği ayakkabısı da parçalara ayrılabilir. Bu durumda tüylü dostunuza kızmamalısınız, çünkü ona siz izin verdiniz. Böyle durumlar yaşamamak adına bu gibi eşyalarla oynamaya hiçbir zaman izin vermemelisiniz.
- Isırma ve tırmalama ihtiyacını giderebilecek oyuncaklar seçmelisiniz.
- Dayanıklı, parçalandığında yaralanmaya sebep olmayacak ve çiğneme / geveleme yumuşaklığında, güvenli oyuncaklar tercih etmelisiniz.
- Kumaşa sarılan pet şişe, harika bir geveleme oyuncağı olabilir. Yakala, getir komutlarına alıştırma için iyi bir yöntemdir. Hiçbir şey yapmaksızın onun eğlenceli dakikalarını da izleyebilirsiniz elbet.
- Halata top geçirebilir, düğümleyebilir ve tüylü dostunuza güvenli bir oyuncak yapabilirsiniz.
- Tahta veya plastik bir çubuğun ucunu delerek ip geçirmeli ve ipin diğer ucuna bir ödül takmalısınız. Flört sopası adı verilen bu oyuncak petshoplarda da bulunuyor.
- Bir ayakkabı kutusuna 4 delik açmalısınız. Deliklere plastik bardak yerleştirmeli ve tenis toplarının bu deliklere yerleşeceğini göstermelisiniz. Evet, tüylü dostunuz bulmacaları seven, şahane bir puzzle avcısı.
- Kumaş veya eski kıyafetleri hafif kalın şeritler halinde kesmeli ve birleştirip düğüm atmalısınız. Kısa sürede parçalara ayırabileceği muhteşem bir oyuncağı var artık kendisinin. Oyuna katılabilir veya keyifle izleyebilirsiniz.
Köpeklerin Psikolojisi
Atası kurt olan yoldaşınız hiyerarşiye önem verir. Üst, lider veya anne baba sizsiniz, bunu göstermelisiniz. Eğitim için otoritenizi kullanacağınızı düşünüp hırçın veya üzgün olduğunda huzurlu ve sakin yapıya kavuşturmanız için bazı eylemleri deneyin. Kahkaha atmak, spor yaptırmak, müzik dinletmek, feromon satın almak, masaj yapmak, tüylerini taramak, sosyalleşmesini sağlamak.
Köpek Hastalıklarının Önlenmesi
Yavru dahi olsa en kısa sürede veteriner hekim kontrolüne götürülmelidir. Aşıları takip edilmeli ve kontrolleri belirli aralıklarla sağlanmalıdır.
Köpeklerin Tuvalet Eğitimi
Gazete kağıdı serilmesi ve beslenme ardından bu bölgeye geçirilmesi önerilir. 15-20 dakika içinde tuvalet yapması beklenen tüylü dostunuza 2 günde bir gazeteleri azaltarak ev içinde nereye tuvalet yapması gerektiğini belirtmiş olursunuz. Gazete üzerine yapılan her tuvalet için ödül vermeyi veya taktir etmeyi unutmamalısınız. Köpekler zeki hayvanlardır, bu nedenle ödül maması almak için sizi kandırmaya çalışabilirler. Buna asla izin vermemelisiniz.
3 ayın ardından dışarı gezmeleriniz başlayacağından tuvalet yapacağı yeri zaten kendisi seçecektir.
Yorum Yaz