Kediler Yıkanır Mı?

Kediler Yıkanır Mı?

Kediler yıkanır mı sorunsalı kedi sahiplenmeye karar veren herkesin çıkmaza girdiği tek konudur. Kedinizi yıkamaya girişmeden önce lütfen bu makalemizi okuyarak gerekli olup olmadığına, nasıl yıkayacağınıza ve almanız gereken önlemlere göz atın.

Kediler En Temiz Hayvanlardandır

Her hayvan temizdir elbette ancak bazıları haddinden fazla titizdir. Kuzey Pasifik’e özgü çıngıraklı yılanların av alanındaki otları temizlediğini, karıncaların ölülerini koloni dışına sürüklediğini, çıplak köstebek farelerinin tuvalet inşa ettiğini, Yeni Kaledonya kargalarının avlanma için yararlandıkları aletleri topladığını biliyor musunuz? Bizim minik tüylü dostlarımız da kendi kendilerini yıkıyorlar aslında.

İçgüdüsel gelişen bu temizlik huyu yaşamsal fonksiyonların sürekliliğini sağlayan bir mekanizmadır. Kendini yıkama adı verilen bu eylem yalanarak gerçekleşir ve kediler uyumadıkları zamanın en üçte birini banyo yaparak geçirmiş olurlar. Harcadıkları bunca zamanın üzerine bir de bizim onları yıkamamız pek doğru bir hareket olarak nitelendirilmez. Bu durumu daha iyi anlayabilmek için sevgili dostlarımızın nasıl ve neden temizlendiğini bilmek gerekir.

Kediler Neden Yalanır?

Kokulardan Arınma

Refleksleri oldukça gelişmiş olan kedilerin koku alma duyuları insanlardan on katı gelişmişliğe sahiptir. Bu nedenle koku almalarını ve kokularını bırakmalarını engelleyen her türlü eylemin ardından kendilerini yıkamaktadırlar. Buna onları okşamamız da dahildir.

Duygusal Terapi

Birçoğumuz stresle mücadelede kendimizi temizliğe veriyoruz öyle değil mi?

Sağlıklı Tüylere Kavuşma İsteği

Tüylerin taranarak havalandırılmasını ve deriye masaj yaparak kan dolaşımının hızlanmasını sağlarlar. Bu avantaj kedilerin dil yüzeyinin papillalarla (tırtık ve pürüz) donatılmasından kaynaklanır. Ayrıca yabancı cisim ve parazitlerden arınmalarına yardımcı olur.

Ferahlama

O minnak kedi patilerinin altında ter bezleri bulunuyor. Yalanan patiler ve tüyler küçük bedenlerinde ısı dengesi sağlıyor. Çöl sıcaklarına dayanım genlerine kodlanmış olsa da onların da ferahlamaya ihtiyacı var.

Çabuk İyileşme

Tükürüğünde bulunan antiseptikler mevcut yaralarının kısa zamanda iyileşmesini sağlıyor. Ayrıca doğan yavrularını yaladıklarında doğum kalıntılarından temizlemenin yanı sıra kan akış hızlarını arttırmakta, vücut ısılarını dengelemekte, duygusal bağ oluşturmakta ve yıkanma (yalanma) eğitimi vermiş oluyorlar.

Sevgi ve Sosyalleşme Gösterisi

Yavrularını, arkadaşlarını ve sizi yalaması daima sevgidendir. Üzerinize sinen kötü kokuları, tehdit algıladığı her kalıntıyı teninizden uzaklaştıracaktır. Ancak kendine veya çevresindekilere uyguladığı bu eylem ciddi bir takıntıya dönüşmüşse deri kuruluğu, tüy dökülmesi gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle gözlem altında tutulması ve olası bir anksiyete bozukluğunun veterinere danışılarak önlenmesi gerekir.

Kediler Yıkanır Mı?

Kedileri Hangi Durumlarda Yıkamalıyız?

Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı kedilerin sık sık yıkanması önerilmemektedir. Sürekli gerçekleştirilen banyo kürklerin bağlı olduğu epidermisin altındaki yağ tabakasını inceltir. Bu koruyucu tabakanın zarar görmesi kedilerin egzama gibi cilt hastalıklarına, hassasiyete ve tahrişe açık hale gelmesine neden olur.

Kedileri yıkamanın zorunlu olduğu haller;

  • Veteriner hekim tarafından önerilen dermatolojik şampuan kullanmak kaydıyla; herhangi bir cilt hastalığına yakalandıklarında,
  • İshal, idrar bulaşması gibi kendisini uzun süre temizlemesini gerektiren durumlarla karşılaşıldığında,
  • Merakına yenilip deterjan, ağartıcı gibi zararlı maddelerle haşır neşir olduklarında muhakkak yıkanmalıdırlar.

Kedileri yıkamanın mümkün olduğu haller;

  • Teras veya balkonda geçirilen uzun vakitlerin ardından aynı yastıkta uyuyacaksanız,
  • Tüm sağlık parametreleri yerinde olmasına rağmen ölü tüyler barındırıyorsa,
  • Dermatolojik veya bitkisel ürünler ve tarama ile daha parlak ve sağlıklı tüylere kavuşturmayı hedefliyorsanız,
  • Evden kaçmışsa ve pire kapmış olduğunu düşünüyorsanız kedinizi yıkayabilirsiniz.

Bahsedilen tüm durumların haricinde özellikle yavru kedilerin yıkanmasında üşütme ihtimali mevcuttur. Banyo öncesinde, esnasında ve sonrasında gerekli olan önlemleri alamayacaksanız lütfen herhangi bir sebeple kedinizi yıkamayınız. Veteriner hekiminizden yardım alınız.

Kediler Yıkanır Mı?

Kedileri Yıkarken Alınması Gereken Önlemler

  • Size veya suya alışkın olması önemlidir. Kediler genelde sudan hoşlanmazlar ve üzerlerine tutulan su onları gergin hale getirerek saldırgan tavırlar sergilemesine neden olabilir. Bu nedenle konuşmak, suya alıştırmak, şefkat göstermek ve sakinleşmesini beklemek durumundasınız.
  • Banyo esnasında ıslak zeminlerden dolayı kaymalar olacaktır. Kaçma isteği ve stres bir araya geldiğinde çırpınma artacaktır. Bu nedenle kendisine ve size zarar vermemesi için file kullanımı önerilir. Ancak bu kedinizin psikolojisini bozabilir. İkna edici tavırlarınızla onu banyoya hazırlamanız daha iyi olacaktır.
  • Küvet doldurmak veya duşa sokmak kedinizle aranızda mesafeye neden olur. Bu nedenle onu lavaboda yıkamanız daha doğrudur.
  • Fıskiye kullanımı ise su ile zarar vereceğiniz endişesi yaratır. Bu nedenle kediniz boğulacağını düşünür. Suyu kaseye doldurmanız veya fıskiyeyi avuç içinizde tutmanız doğru bir seçenektir. Onu sevebilir, sakinleştirebilir hatta sevdiği oyuncaklarıyla oyun kurabilirsiniz.

Kediler ve Banyo Kuralları

  • Kaliteli ve hızlı su emen, sadece kedinizi yıkarken kullanacağınız iki havlu edinin. Bu aitlik hissi alışkanlık kazanmasını ve kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır. İlk havlu ile kürkünden fazla su çekilecek ve diğer havluya geçtiğinizde ıslaklık hissi hissetmeyecektir. Üşütmesini engelleyecek bu yöntemle ona daha sıkı sarılabilir ve sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.
  • Banyo suyu soğuğa daha yakın şekilde ılık olmalıdır.
  • Kedinizin kulaklarını lütfen ıslatmayın. Banyonun ardından ıslak bir mendil veya havlu yardımıyla silebilirsiniz. Yüzünü şampuanlamayın ancak ıslatmayın diyenlere de aldırmayın. Akan suyu veya su doldurduğunuz tası yüzüne yaklaştırın, bırakın kararını o versin.
  • Banyo süresini kısa tutmanız gerektiğinden şampuan kullanımını abartmayın. Durulamaya daha fazla vakit ayırın ve durulamaya başlarken kedinizin kürkünü tarayın. Derisinde ve kürkünde şampuan kalıntıları kalmamasına özen gösterin ki kediniz yaladığında sağlığını bozmasın.
  • Saç kurutma makinesinden korkmuyorsa kurulamada kullanmanız mümkün. Ancak korkuyorsa travmaya neden olmamanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca ıslak kalan tüylerin devamında kuru bölgeler olacağından kürklerinin ısı izolasyonu yeterli olmayacaktır ve kediniz daha çok üşüyecektir. Kuruttuğunuz bölgelere yüksek ısı denk gelirse canı yanacaktır. Banyo alışkanlığı kazanmayan kedilerin ilk sebepleri saç kurutma makineleri olabiliyor, bilginize.