Sokağa Bırakılan Ev Kedisi Yaşamını Sürdürebilir Mi?

Sokağa Bırakılan Ev Kedisi Yaşamını Sürdürebilir Mi?

Ev kedisi veya sokak kedisi fark etmeksizin ev koşullarına alışan bir kedinin sokağa bırakılması birçok kötü sonuca neden olmaktadır.

İnsanların İnsafsız Davranışları

Ne yazık ki sokağa bırakılan ev kedisi ve sokak kedilerinin en sık karşılaştığı kötü durumlar vicdansız insanlar yüzünden olanlardır. Sosyal olan, insanlarla iletişim kuran ve sevilmeye alışan kediniz, yeniden sevilme ümidiyle her insana yaklaşacak ve en iyi ihtimalle sümdüklükle suçlanıp dayak yiyecektir. Hayvan sevgisinden bir haber yetiştirilen çocukların sözde oyunlarına maruz kalarak sakatlanacak belki de ölecektir. Bilinçsizce beslemeye kalkışanlar ise iyi niyetlerine rağmen vazgeçtiğiniz kedinize zarar verecektir. Üstelik sizi özlemesi onu depresyona sokacağından hareketlerinin hangi yönde gelişeceğini tahmin etmek imkansız olacaktır.

Kötü Beslenme Koşulları

Hayatını sokakta idame ettirmeye başlayan bir kedi ile evde yaşayan kedi aynı alışkanlıklara ve yeteneklere sahip değildir. Bu nedenle sokak kedileri mama bulma, besleneceği gıdaları seçme, bu gıdalar için savaş verme konularında kabiliyetlidir. Ancak sokağa bırakılan ev kedisi mama bulabileceği yerleri öğrenene dek güçten düşecektir. Besine ulaşan kedinin seçme şansı olmadığından açlığın verdiği etkiyle ne bulsa yemek isteyecektir. Ancak sokakta yaşayan diğer kediler bulduğu besini tüketmesine asla izin vermeyecektir. Kavga edemeyecek, etse dahi galip gelemeyecektir. Yaralanma ihtimali yüksek olup kısa bir süre sonra açlıktan ölebilir hale gelecektir.

Sokaktaki Türler

Evinize izinsiz giren ve yaşamınızı sürdürmek için gereken her şeyi elinizden alan bir yabancıya nasıl davranırsınız? Sokak kedileri sokağa bırakılan ev kedisi için bu düşünceleri besleyecektir. Çok yüksek ihtimalle saldırganlaşacak ve onu bölgelerinden uzak tutmaya çalışacaklardır. Köpekler için de aynı durum geçerlidir. Ancak saldırının sonucu genelde virüs kapmak yerine ölümle sonuçlanır. Yüksek ihtimalle köpekle karşılaşmamış veya az karşılaşmış bir ev kedisinin köpekleri korkutabileceğini düşünmüyorsunuz herhalde. Ayrıca aşıları tam zamanında vurulan, veteriner kontrolleri yapılan ev kedilerinin dış ortam hastalıklarına karşı bağışıklıkları düşük olmaktadır. Yaralanma, dışkıyla temas gibi birçok eylemin devamında bulaşıcı hastalık kapması işten dahi olmayan kediniz Feline Enfeksiyöz Peritoniti (FIP) gibi bir virüsle karşılaştığında acı içinde gözlerini hayata kapayacaktır.

Trafik

Hiç kamyonla karşılaşmadığınızı ve bir gün aniden önüne atıldığınızı düşünün lütfen. Sessiz sakin huzurlu bir ev ortamından uzaklaştırılıp, yoğun trafiğin yaşandığı caddelerde yaşamak üzere salınıyorsunuz. Ani çalan kornolar, sizi gördüğü halde durmayan araçlar, devasa tırlar geçiyor yanınızdan. Böyle tehlikelerle daha önce hiç karşılaşmadığı için refleksleri illa ki zayıflayan ve sokağa bırakılan ev kedisi kendini koruyamadığı gibi kısa süre içinde bir aracın altında can verecektir.

İklim Koşulları

Kış mevsiminde ısıttığınız yatağınızdan ayrılınca üşüyor, sıcak evinizden çıkarken sarınıp sarmalanıyorsunuz değil mi? Şemsiye alabiliyor, eldiven takabiliyorsunuz. Üstelik her iklime ayak uydurabilen bir bağışıklık sisteminiz var. Ancak sokağa bırakılan ev kedisi için durum böyle mi? Sıcak yuvasından, sevildiği, okşandığı bir alandan atılıyor. Ne montu var ne parkası, üstelik onun genlerinde çöl sıcaklarına doğuştan alışkanlık yatıyor. Yiyecek bulmak zorlaşıyor, yatak olarak kıvrılabilecek her köşe buz tutuyor. Yaz mevsiminde ise çöpe atılan her yiyecek hemen bozuluyor. Taze su bulmak zor demeyeceğiz su bulmak başlı başına bir sorun. Bu durumda sokağa bırakılan ev kedisi soğuktan ve yakıcı güneşin altında susuzluktan ölebiliyor.

Kediler bir eve sahip oldukları sürece 10-15 yıl gibi uzun bir süre yaşayan varlıklardır. Tertemizlerdir. Tuvalet eğitimleri neredeyse doğuştan vardır. Saymakla bitmeyecek özelliklerini sokak yaşamında gösteremezler ve bakan birileri yoksa maksimum 5 yıl yaşarlar. Eve alışan bir kedinin yaşayacağı süre ise 3 yıldır. İnsanlarla, hastalık ve hava koşullarıyla, hayvanlarla ve susuzlukla mücadele içerisinde geçen koskoca 3 yıl.

Ne Yapılmalı?

İlk heyecanınız kalmamış olabilir veya sağlık durumunuz el vermiyordur, lütfen onu sahiplendirin. Tüyleri fazla mı dökülüyor, çözüm önerilerimizi dinleyin. Kumu mu kokuyor? Pudralı kumlar, kapalı kaplar ve balkon ne güne duruyor? Lütfen ama lütfen; ister sokaktan aldığınız bir kedi olsun, ister cins olsun evcil hayvanlarınızı sokağa terk etmeyiniz. Minik tüylü bir ev arkadaşı arayışındaysanız; masrafları düşünüp acele karar vermemelisiniz. Sahiplendikten sonra kısırlaştırmalı, veteriner kontrolünü aksatmamalı, kaybolmalarına karşın verimli (isim, adres, telefon numarası) tasma kullanmalı, kumunu temizlemeli ve kaliteli mama ile beslemelisiniz. Bu konuları uzun uzun düşünüp uygulayabileceğiniz bir karar vermelisiniz.