Akita veya Akita Inu cinsi Japon köpeği, çikolatayı andıran tatlı mı tatlı, Spitz köpek türleri içerisindeki en büyük ve en popüler köpek ırkıdır. Görünüş olarak diğer bir Japon köpek cinsi olan Shiba Inu‘ya benzemektedir.
Irkın standartları çeşitli kombinasyonlara sahiptir. Ancak en sık rastlananlar beyaz haricinde kırmızı, açık/kahve renklerin karışımıdır. Amerikan türlerinde çizgili/benekli görünüm mevcutken Japonlarda beneğe rastlanmamaktadır. Ayrıca Japon Akita İnu cinsinin kafatası tilkiyi andırırken Amerikan cinsinin kafatası ayınınkine benzer.
Üçgenimsi yapıda minik kulakları, küçük gözleri, siyah burnu ile karakteristik ve karizmatik bir görünümü vardır. İri göğüs, kaslı bir vücut ve bacaklara sahiptir. Akita Inu cinsinin başı ile gövdesi orantılı olmasına rağmen tüy yoğunluğundan ve tüy uzunluğundan dolayı baş kısmı büyük görünür. Etkileyici görünümüne olumlu katkı sağlayan tüyleri parlak, sık ve çift katmanlıdır. Dış kısımda kalın ve düz, iç kısımda gür ve yumuşak olan kürk, pelüşü andırır. Kuyruğu tüysüzdür. Su geçirmeyen postu sayesinde sıcak havalarda bunalmaz, soğuk mevsimlerde üşümez. Patileri yayvandır. Neredeyse hiçbir ırkı andırmayan yüz yapısı ile oldukça kaslı, sağlam ve güçlü bir çeneye sahiptir. Bu niteliklerin tümü onu mükemmel bir yüzücü yapar. Üstün avcılığı ile birleşen yüzücülüğü sayesinde suyun altındaki kuşları dahi kolayca çıkarır.
Tarihi
İsmini yetiştiği “Akita” bölgesinden alan ve ülkesinin en popüler köpeği olan Akita Inu, 1800’lerde yapılan çalışmalar sonucunda üretilmiştir. Japon köpeklerinin tümünden bir nitelik barındıran ırk üretilen en büyük türdür. Nitelik, görünüş ve boyutları en sağlıklı genlerin seçimi ile elde edilmiştir.
Günümüzde halen aynı bölgedeki dağlık arazilerde çoğalmaya devam etmektedir. Köken bakımından Japonya’ya ait olan Akita Inu, yüzyılları aşan geçmişine rağmen hiçbir değişime uğramamıştır. Kendini revizeden koruyabilen ve doğal kalan ırk üstün avcılık yeteneklerine sahip bir değerdir. Kar, fırtına, yağmur gibi olumsuz hava şartlarında dahi becerilerinden bir nebze kaybetmeksizin, yüksek bedensel dayanıklılıkla görevlerini yerine getirir. Sağlığı temsil ettiği düşünüldüğünden sağlık sembolü haline gelmiştir. Bu nedenle hastalık geçiren bireylere “bir an önce sağlığına kavuşman dileğiyle” mesajı veren minyatür Akita Inu bibloları gönderilir. Ayrıca kendisinin şans getirdiğine inanılır.
Feodal yapıda olan topraklarında koruma ve bekçi köpeği olarak değer kazanmıştır. 1600’lerde güçlü bedeni ile saraylarda görevlendirilmiştir. Balıkçılar tarafından daima tercih edilmiştir. 1920 yılından sonra bir kadın tarafından ilk kez Japonya dışına çıkarılmıştır. ABD yolculuğunun ardından tüm dünyada tanınmaya başlamıştır. (Helen Keller tarafından rehber köpeği olarak sahiplenildiği ve ilk kez 1937’de ABD’ye götürüldüğü de söylentiler arasındadır.)
Orta Çağ’da dövüşçü olarak kullanılan Akita Inu; Fransa, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerde kraliyetin sembolü haline gelmiştir. Ayrıca kontrollü üretim başladıktan sonra, 1927 yılında Hozankai tarafından resmi olarak kaydedilmiştir. Bu derneğin 1918 yılında Akita Inu cinsini korumak için kurulduğu söylenmektedir. İkinci Dünya Savaşı’ndan dönen Amerikan askerlerince memleketlerine götürülmüş ve yaygınlaşmıştır. Sadakat hissi o denli yüksektir ki filmlere konu olmuştur. Sahibini kaybettikten sonra 9 sene boyunca iş çıkış saatinde istasyonda bekleyen ünlü köpek Haçiko bir Akita Inu üyesidir. Bu arada mevcut tren istasyonuna heykeli dikilmiştir.
Karakteri
Karmaşık bir karaktere sahiptir. Aile üyelerine karşı sadık ve korumacı olmasının yanı sıra son derece uysal, eğlenceli ve oyuncudur. Nazik ve sevecen, merhametli ve olgundur. Rutin haline gelen koşullarda yaşamaktan zevk alır. Bu nedenle şartlar aynı kalsa dahi hayatını idame ettirdiği bölgeye yabancıların girmesinden hoşlanmaz. Diğer evcil hayvanlara ve köpeklere karşı agresif tavırlar sergileyen Akita Inu özellikle aynı cinsiyete sahip olduklarıyla karşılaşmak dahi istemez.
Tehdit olarak algıladığı her şeye huysuzlanır. Savunma ihtiyacı hissettiğinde sakin yapısından eser kalmaz. Atik ve cesur bir şekilde tüm saldırgan ataklara hazırdır. Uzun süren göz temasında dahi liderlik hisleri kabarır ve anlık saldırı pozisyonu alarak savunmaya geçer.
Ağırbaşlı kişilik özellikleri havlamamasını sağlar ancak huysuz bir tüy yumağına dönüştüğü anlarda kesinlikle havlayacak ve çeşitli gürültüler çıkaracaktır. Baskın karakteri gereği otoriter ve ilgi odağı olmayı seven ender bir cinstir. Bağımsız bir ruha sahip olduğundan zaman zaman içgüdüleri ile tamamen başına buyruk hareket edebilir. Akıllı, dikkatli, yetenekli ve çok güçlüdür. Temiz olmayı ve temiz kalmayı seven eğlenceli, neşeli bir arkadaştır.
Bakımı
Günde 12 saate yakın uyuyan Akita Inu cinsinin günlük aktiviteleri dinlenmeye bağlıdır, zaten kendisi de uyumaya bayılır. Daha uzun süren uyku seansları sağlığında olumsuz sonuçlara yol açabilir. Sıkıldığında uyumasına izin verilmemelidir.
Yılda iki kez yoğun şekilde tüy dökerler. Tüy dökme mevsimi sonbaharı ve ilkbaharı kapsar. Gündelik tüy dökümlerini en aza indirmek için düzenli olarak (günde en az bir defa) taranmalıdır. Metal dişli tarak veya fırça kullanılabilir. Bahsi geçen ayların haricinde haftada bir kez taranması yeterli olmaktadır. Cilt sağlığı ve derisinin havalandırılması için ılık su ile yıkanabilir. Kürkünün parlaklığını engellememek için kaliteli ve yumuşak şampuan kullanılmalıdır. Çift katmanlı kürkünün alt tabakasının zarar görmemesi için sık sık yıkanmamalıdır.
Hareket etmeyi ve oyun oynamayı çok seven Akita Inu, aile oyunlarına ve aktivitelerine bayılır. Doğa yürüyüşleri, kamp, koşu yarışmaları onunla keyifli vakit geçirilmesini sağlar. Yakala-getir egzersizlerinden ve köpek oyuncaklarını ağzında taşımaktan çok hoşlanır. Yaklaşık 30 dakikalık tempolu bir yürüyüş kendisine yeterli gelecektir. Ancak duvarları yüksek olan bir bahçeniz varsa serbest bırakabilir ve saatlerce koşuşturmasına müsaade edebilirsiniz. Oyuncaklarını etrafa bırakır veya fırlatırsanız size geri getirmesi mümkündür. Hiperaktif ve iri olduğundan düzenli egzersizlerin Akita Inu için sağlıklı bir yaşama ilk adım olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca egzersizlerinin yaptırılması sonucu enerjisini atacağından agresifliği azalır ve sakinliğini korumaya devam eder. Böylece sağlıklı, neşeli ve mutlu kalacaktır.
Aile ile birlikte olduğu her zaman mutludur. Her daim sahibiyle olmaktan zevk alır. Ailesi için tek ve özel olmayı sever, ancak eğitim ve sosyalleştirilme sonucu diğer hayvanların varlığını tolere edebilir. Ancak ilk, birinci ve en sevilen statüsünü kaybetmeyi asla göze alamaz. Bu nedenle yavruluk döneminden itibaren sosyalleştirilmelidir. Böylece kişi ve hayvanlara zarar vermeyecek, çocuklarla iletişimi muhteşem olacaktır. Ancak olumsuz koşullarda, yanlış eğitim alması, kötü muamelelere maruz kalması, sevilmemesi ve hoşnut edilmemesi sonucu saldırgan tavırlar sergiler. Bu nedenle eğitiminde özenli, sabırlı, hoşgörülü davranmak ve güvenini kazanmak gerekir. Kararlı ve eğlenceli olunmalıdır. Ancak kesinlikle baskı yapılmamalı ve cezai yöntemler tercih edilmemelidir. Eğitim alması zorunluluk olan Akita Inu çok akıllı ve sadıktır. Ancak baskın karakterini kontrol altına almak, inadını kırmak ve kendisine hükmetmek çok zordur. Dünyaya gözlerini açtıktan 8 hafta sonra eğitim almaya başlayabilirler. Bu nedenle erken sosyalleşmeleri mümkündür. 12 haftalık oluncaya dek çocuklara, köpek ve diğer evcil hayvanlara alıştırılmalıdır. Tuvalet eğitimi oldukça kolaydır ve tasma eğitimi çok önemlidir. Toplulukların bulunduğu, açık alanlarda serbest bırakılmamalıdır. Yavruluk döneminde profesyoneller tarafından verilen eğitimler sonucunda mükemmel özellikleri olan bir erişkine dönüşeceği unutulmamalıdır.
Anne Akita Inu adayı için 7-8 yavru doğuracağı bilgisi yaygın olsa da yaş, ağırlık ve boyut gibi fiziksel özelliklere bağlı olarak yavru sayısı değişir. 3-12 aralığında yavru dünyaya getirdiği bilinmektedir. Yavruluk döneminde sahiplenilmesi daha iyi olan Akita Inu; inatçı, iri ve güçlü bir yavru olacaktır. Dünyaya olan merakı neticesinde yaramazlıklar yapacak ve bazı kazalara neden olacaktır. Ancak tüm sevimli ve eğlenceli anların kaynağıdır.
Güçlü ve kaslı bedenlerinin korunması beslenmesine bağlıdır. Öğün sayısı ve miktarları veteriner tarafından belirlenmelidir. Her gün aynı saatlerde beslenmelidir. Mama ve su kabı temiz olmalı ve su kabında daima taze su bulunmalıdır. Besleyici, protein (et) ağırlıklı, kaliteli mamalar ve özel hazırlanan yemekler (BARF) ile beslenmelidir. 12 aylık olmadan erişkin mamaların tüketimi ve mama değişimi normal şartlarda önerilmez. Ancak kendisi çok hızlı büyüyüp geliştiğinden veteriner hekimin fikri alınmalıdır. 4-7 aylıkken gelişimi çok çok hızlanır ve vücudu kemik hastalıklarına açık hale gelir. Bu nedenle mama değişimi yapılabilir ve büyüme hızının düşürülmesi için düşük kalorili yüksek kaliteli diyet uygulanabilir. Ayrıca daima kilo kontrolü yapılmalıdır.
Ağırlık ve Boyutları
Japon Akita Inu cinsi için dişiye oranla erkekler daha iridir. Yetişkin erkekler 64-71 cm boyunda, 39-60 kg ağırlığında iken yetişkin dişiler 54-64 cm boyunda ve 23-45 kg ağırlığında olabilir. Amerika standartlarında pek fark bulunmaz. Boylar neredeyse aynı aralıkta değişir. Ağırlık skalası ise erkeklerde 34-54 kg, dişilerde 32-45 kg ağırlığındadır.
Yatkın Olduğu Hastalıklar
Vücut dirençleri ve bedensel dayanımları yüksektir. Seyahat ilaçlarına, sakinleştiricilere ve anesteziye tepkileri son derece olumsuzdur. Özünde sağlıklı bir ırk olan Akita Inu, bazı genetik hastalıklara yatkınlık gösterir;
- Kalça Displazisi
- Gastrik Dilatasyon (Şişkinlik)
- Hipotiroid (tüy dökülmesi, obezite, epilepsi nedenli)
- Göz ve Diz Hastalıkları (PRA – kademeli retina bozulması nedeniyle)
- Sebasöz Adenit (iltihaplı yağ bezeleri belirteçtir)
- Deri ve kan hastalıklarına duyarlılık
Sık Sorulan Sorular
🐶 Akita Inu Cinsinin Ömrü Ne Kadar?
Düzenli bakım uygulandığı, hijyenik bir ortam sağlandığı ve aşı takviminin eksiksiz takip edildiği durumlarda 15 yıla dek yaşayabilir. Kaliteli beslenme, düzenli egzersiz ve uyum sağlayabileceği yaşamsal koşullarda sahiplenilmesi gereken Akita İnu ortalama ömrü 10-12 yıldır.
🐶 Akita Inu Cinsinin Bakımı Zor Mu?
Bakımı zor değildir. Ancak profesyonel bir bakıma ihtiyaç duyan Akita Inu cinsi bir köpeği sahiplenmek isteyen kişilerin; daha önce en az bir kez tüylü bir dostla yaşamanın tadını almış, köpek bakımında tecrübe kazanmış, köpek bakımı ve veteriner kontrollerini karşılayabilecek maddiyata sahip, bedensel olarak aktif olması gerekmektedir.
🐶 Akita Inu Cinsi Çocuklarla Anlaşabilir Mi?
Yavruluk döneminden itibaren sosyalleşmeleri sağlandığı taktirde, Akita Inu cinsi çocuklarla gayet iyi anlaşır. Güçlü bağlar kurar ve koruyuculuklarını üstlenir. Yine de koruma içgüdüsü ile agresifleştikleri ve iri bedenleriyle zıpır oyunlar oynamaya kalktıkları için küçüklerle baş başa bırakılmaları önerilmez.
🐶 Akita Inu Cinsi Eğitilebilir Mi?
Eğitim verilebilen zeki ve iyi bir öğrencidir. Ancak Akita Inu karakteri gereği cinsin eğitimi zahmetlidir. Özveri, hoşgörü, sabır ve kararlı davranışlar gerektirir.
🐶 Akita Inu Cinsi Apartmanda Yaşar Mı?
Soğuk iklim koşullarına dayanıklılığı nedeniyle hızlı adaptasyon sağlar. Buna rağmen iç mekanda hazırlanan kendilerine ait bir yaşam alanına ihtiyaçları vardır. Fakat bu alanı başka petlerle paylaşma taraftarı değillerdir. Havlamaya eğilimleri pek bulunmadığından ve eşyalara zarar veren bir tür olmadığından ev içerisinde yaşamaları sıkıntı yaratmaz. Ancak açık havada bulunmaktan, oyunlar oynamaktan ve koşuşturmaktan zevk alırlar. Bu nedenle kapalı ortamda bulunmaktan rahatsız olmaları muhtemeldir. Uyumu ve açık hava ihtiyacı göz önüne alınarak bahçesi bulunan dairelerde yaşaması tavsiye edilir.
Yorum Yaz