Bulldog Köpek Cinsi

Bulldog Köpek Cinsi

İngiliz Bulldog veya kısaca bilinen ismiyle Bulldog, yerden yüksekliği fazla olmamasına rağmen oldukça iri cüsseli olan garip görünüşlü bir dosttur. Fransız Bulldog cinsiyle neredeyse ikiz gibi görünürler, en büyük fark ise Fransız Bulldog cinsinin daha küçük olmasıdır. Orta ırk kategorisinde yer alan cinsin bedenini kaplayan deri yumuşak ve boğumludur. Kürkü ince, kısa ve sık yapılıdır. Her daim düz tüylerden oluşur. Parlak görüntüsü sağlıklı olduğunun işaretidir. Genelde kahve ve beyaz tonlarında olan kürkleri, benekli veya lekelidir. Ayrıca kaplan desenli, kızıl, soluk kırmızı, sarı, bakır gibi kahve tonlarına da sahip olabilir. Sevmek için dokunulduğunda, pofuduk cildiyle temas edilir.

Kısa olmasına rağmen bacak yapısı kaslı ve son derece güçlüdür. Çarpık ve kısa bacakları nedeniyle yürüyüşleri paytak olarak nitelendirilir. Vücudunun geri kalan bölümleri de kaslı olduğundan, dikkatli incelendiğinde karizmatik olduğu fark edilir. Kuyruk boyu uzun değildir, kıvrıktır ve aşağıda taşınır.

Kafasının geniş, sempatik bir çirkinlikte ve güçlü olması ırkın en önemli özelliğidir. Boğaları boğmak için yetiştirildiklerinden dolayı burun delikleri geniştir. Basık ve kısa olan burnu yüzünden sıcak – nemli havalar Bulldog cinsinin solunum sıkıntısı yaşamasına neden olur. Yoğun sıcaklıklarda normalden daha fazla su tüketmelidir. Buruşuk, sarkık, kat kat yüz hatları ile ürkütücü durmasına rağmen pamuktan kalbi vardır. Kulak yapısı üçgen ve küçüktür. İnce deriden oluşup gül biçimli geri kıvrıma sahiptir. Enfeksiyon riski minimum derecede olacak kadar hava almaktadır. Kısa ağzı, sarkan üst dudağı ve kocaman diliyle gergin ve sinirli yüz ifadesine sahipmiş gibi görünse de son derece heyecanlı ve oyun severdir. Sarkık yanaklarından salyalarının aktığı görülür. Gözleri zıt iki yana devrik ve miniktir. Dışa çıkık çenesinin kuvveti hayli yüksek olduğundan toplu taşımalarda, seyahatlerde ağızlık kullanılması tavsiye edilir.

Bulldog Köpek Cinsi

Yuvarlak ve ince görünümleri, beslenme programına bağlı olarak şişman bir hal alabilir. Zaten tombik ve kalın kemiklilerdir. Ayrıca kafalarının diğer vücut kısımlarından çok daha iri olması sonucu genelde sezaryenle doğum yapan Bulldog cinsi dişileri çok acılı bir doğum geçirmektedir. Atalarının genlerinde bıraktığı miras neticesinde yabancılarla kavgaya meyli vardır. Yanlış eğitim sonucu saldırganlaştırılmadıklarında özellikle aileler tarafından sıkça tercih edilen, büyük nam sahibi köpeklerdir.

Tarihi

“Bandogge” adıyla anılan İngiliz Bulldog cinsi, inat ve azmin simgesi olarak bilinir. İngiliz olan kökeni Asiatik Mastifflere dayanır. İlk olarak asi öküzlerin yakalanmasında kasaplar tarafından kullanılmıştır. Ardından av ve bekçi köpeği olarak görevlendirilmiştir. 13. yüzyılda dövüş köpeği olarak at, ayı, boğa, maymun gibi hayvanlarla karşılaştırılmıştır. Boğalarla dövüşlerinde burunlarından yakalayarak yere sabitlemişler ve bu pozisyonda nefessiz kalmalarını beklemişlerdir. Boğa boğmaları nedeniyle çok popüler hale gelen tür Bull (boğa) dog (köpek) sözcüklerinin birleşimiyle isimlendirilmiştir. İsminde kendisinin boğa minyatürüne benzetilmesi de etkili olmuştur. Yazılı kaynaklarda ilk kez 1631’de yer almıştır. 1835 yılında boğa ve Bulldog dövüşü adı altındaki zulüm yasaklanmıştır ve yasadışı olarak tanımlanmıştır.

American Kennel Club tarafından ataları 1890 yılında, günümüzdeki ırkı ise 1976 yılında tanınan Bulldog, geçmişteki karakterinden arınıp harika bir aile dostu haline gelmiştir.

Karakteri

Sahibine ve ailesine bayılır. Sevgi pıtırcığı ve dost canlısı bir hayvandır. İnsanlara olan yakınlığı, gösterdiği yoğun ilgi, öpücükleri, sarılmaları yabancı köpeklere karşı göstermez. Hatta çoğu zaman agresif ve saldırgan bir tavır takınır. Bu nedenle yavruluk döneminde sosyalleşme eğitimi almalıdır. İnsanları etkisi altına alabilecek kadar eğlenceli ve tatlıdır. Bakışları tehditkar ve hiddetlidir. Gururlu ve asildir. Ancak ürkütücü görünümünün ardında naif ve kibar bir köpek bulunur. Tehdit hissettiği anda sahibini korumak için kendini düşünmeden feda edebilir. Sert tavır takınır ve kesinlikle zarar verebilir. Cesur ve son derece sadıktır.

Ilık havalara, şekerlemeye ve sahibiyle vakit geçirmeye bayılır. Sevgi görmediğinde depresyona girer. Dikkat çekmek için yaramazlık yapar. Eğitim almazsa sürekli havlama eğilimi gösterecektir. Fakat eğitildiğinde kimseyi rahatsız etmez. Kırılıp üzüldüğünden; sert tepkilere aynı şekilde karşılık verir ve sonrasında küser. Sahibinin küçük görevler vermesine bayılır.

Stres ve huzursuzluk birçok hastalığa yakalanmasına neden olduğundan, sevgi dolu bir çevrede yetiştirilmelidir. Yaşlılarla dahi uyum içinde geçinen Bulldog cinsi endişe ve korku ile büyütülmemelidir. İyi huylu olmasına rağmen yüksek özgüveni neticesinde zaman zaman bağımsızlığını ilan edebilir. Ruhu yaralanmışsa inadından asla vazgeçmez. Her daim salyalı ve hor hor horlayan, uykuya özendiren bir köpektir.

Bulldog Köpek Cinsi

Bakımı

Beslenme programı ve egzersiz saatleri doğru ayarlandığı ve erişkinlikten önceki dönemde denendiği taktirde şahane bir öğrencidir. Olgunluk dönemlerinde hantallaşan ve neredeyse sadece sahibiyle vakit geçirmek isteyen, gamsız bir ruh haline bürünür. İnadından vazgeçemediği anlar olan Bulldog cinsi gerçek bir profesyonelin eğitimine tabi tutulmalıdır. Yanlış eğitim sonucu saldırgan hale geleceği unutulmamalıdır. Yormaksızın, kısa süren ve net bir eğitim verilmelidir. Komutlar sık sık tekrar edilerek pekiştirilmeli, ceza veya şiddet gösterilmemelidir. Ödül mamaları ile övülmelidir.

Kendisine ait bir yaşam alanı ihtiyacı duyan Bulldog cinsi için bir kafes edinilmelidir. Geniş bir zemine konumlandırılan kafese battaniye, oyuncaklar ve hoşlanacağı eşyalar konulmalıdır. Evini sevmesi için beslenmesini burada gerçekleştirebilir, kafesine girdiğinde ve burada uyuduğunda ödül maması verebilirsiniz. Tuvalet eğitimini de yavrularda 2-3 saatte (beslenme ve uyanış sonrası), erişkinlerde 4-5 saatte bir dışarı çıkararak, komut, sevgi ve ödül maması yardımıyla tamamlayabilirsiniz. Evden çıkarmak istemiyorsanız Bulldog cinsi köpeğinizi kafesin içine tuvalet yapmaya alıştırabilirsiniz. Ayrıca tasma eğitiminde göğüs tasması kullanmalısınız. Soluk borusu darlaşabileceğinden boğaz tasması solunum sıkıntısı yaşamasına neden olabilir.

Soğuk, nemli, sıcak hava koşullarına düşük direnç gösterir. Solunum sıkıntısı yaşaması ve yoğun egzersiz ile yorulması sonucu balgam oluşabilir. Önlenmesi için daima yanınızda su taşımanız gerekir. Beden dayanıklılığı gerektiren yorucu aktivitelerden uzak tutulması eklem iltihabı, kalça displazisi gibi rahatsızlıklardan korunmasına yardımcı olacaktır. Orta düzeyde egzersiz yapmasına olanak tanınmalıdır. Kemiklerinin kalın olması ve çok hızlı gelişmesi, akciğer ve kalp sağlığının korunması için yürüyüşler ve hafif oyunlar eklemlerine olumlu etki edecektir. Kısa mesafede yakala getir (frizbi, tenis topu, sopa, yapay kemik), top sürme ve tutma şeklinde futbol gibi oyunlar tercih edilebilir. Kovalamaca oynamayı sevdiği bilinen Bulldog cinsi ödül maması saklı bir kutuyu açmaya çalışmaktan zevk duyacaktır. Basit bir kutunun açılmasının ardından giderek komplike kutular kullanırsanız, sabır testinin nerede sonlanacağına bakmalısınız. Kutunun minik parçalara nasıl ayrıldığını izlediğinizde gördüğünüz ciddiyete inanamayacaksınız. Ayrıca ödül maması ile saklambaç da oynayabilirsiniz. Farklı bir odaya bırakılan ödül mamasını bulan Bulldog cinsi köpeğinizi övmeli ve sevmelisiniz. Emekler pozisyonda bir köpek gibi davranabilir ve onun eğlenerek çevireceği oyunlara hayran kalabilirsiniz. Farklı bir evcil hayvanla oynamasına müsaade edebilir ve ona seveceği oyuncaklar alabilirsiniz. Ancak çok fazla oyuncak edinmemenizi tavsiye ederiz. Bunun nedeni Bulldog cinsi köpeğinizin hangi nesnenin oyuncak olup hangisinin olmadığını karıştırması ve sizin eşyalarınıza zarar vermesini önlemektir.

Bulldog Köpek Cinsi

Dişlerinin düzenli olarak fırçalanması ağız enfeksiyonlarından korunmasını sağlar. Yıl içerisinde zorunlu haller dışında bir veya iki kez yıkanabilir. Haftada iki veya üç kez taranmalıdır. Kısa, plastik uçlu ve sert fırçalarla taranmaya bayılır. Buruşuk bir deriye sahip olduğundan cildi losyon ve bakım kremi ile tahrişlerden uzaklaştırılabilir. Hassasiyetine önem verilmeli, burun ve göz kenarları da bakıma tabi tutulmalıdır. Nemli bir bezle her gün silmek olumsuzlukları en aza indirecektir. Ancak kuyruk bölgesi daima kuru tutulmalıdır. Kurutma için pudra kullanılabilir. Tırnakları daima kısa olmalıdır. Tüm bakım işlemleri sevgiyle yapılmalı mümkünse öpücükle bitirilmelidir.

Hayvansal besin değeri yüksek kaliteli kuru mamalarla beslenmelidir. Kilo almaya yatkındır. Anne adayları obezite olursa kesinlikle sezaryen doğuma alınır. Beslenmelerinin yetersiz ve düzensiz olması halinde kalp ve damar rahatsızlıkları yaşamaktadır. Bir program hazırlamak için veteriner hekime danışmak gerekir. Kendisine asla verilmemesi gereken gıdalar; kuru üzüm, hindi derisi, çekirdekli meyve, soğan, sarımsak, hardal tohumu, yaban mantarı, kabuklu patates – domates, fındık, ceviz, alkol, maya, şerbetçiotu, kafein, yapay tatlandırıcılar, çiğ somon balığı ve küflü gıdalardır.

Ağırlık ve Boyutları

Boyları bakımından cinsiyet ayrımı bulunmaz. Ortalama omuz yükseklikleri 31-40 cm aralığındadır. Erkeklerde vücut ağırlığı 24-25 kg iken dişilerde vücut ağırlığı 22-23 kg aralığında değişim gösterir.

Yatkın Olduğu Hastalıklar

Geniş burun delikleri, nispeten dar solunum yolu, yumuşak ve uzun ağız yapısı genetik olarak zor nefes almasına neden olur. Yorgunluk, stres, mevsimsel aşırılıklar ciddi solunum yolu sıkıntılarına yol açar. Alerjik bünyeleri zehirlenmesine neden olabilir. Kasılma, garip hareketler, idrara çıkmama veya kanlı idrar/gaita yapma, güçlükle nefes alma, ağız veya burundan kan gelmesi, karın bölgesinde şişlik, titreme ve acı çekme halleri gösterdiği zaman zehirlendiği anlaşılmalıdır. Ayrıca Bulldog cinsi yumuşak damak hastalığı, kiraz göz problemi, cilt enfeksiyonu, kalça veya diz kapağı çıkığı, dar solunum borusu ve burun delikleri gibi rahatsızlıklara genetik yatkınlık gösterir.

Bulldog Köpek Cinsi

Sık Sorulan Sorular

🐶 Bulldog Cinsinin Ömrü Ne Kadar?

Normal bir yaşam standardında 8 yaşına dek yanımızda bulunmalarına rağmen yüksek standartlarda ve kaliteli koşullarda bakıldığında 12 yaşına dek sağlıkla nefes alabilirler.

🐶 Bulldog Cinsinin Bakımı Zor mu?

Bakımı zor olmamakla birlikte emek ve sevgi ister. Gün içerisinde bakımına ayıracağınız süre maksimum 30 dakikadır. Ancak ilgi ve sevgi göstermenize her daim ihtiyaç duyacaktır.

🐶 Bulldog Cinsi Çocuklarla Anlaşabilir mi?

Çocuklara mütemadiyen sabır ve hoşgörüyle yaklaşır. Çocuklar tarafından bilinçsiz şekilde zarar görürse büyük bir sakinlikle canının acısının geçmesini bekler. Uyumu ve iletişimi mükemmeldir. Bu nedenle çocuklu aileler tarafından sıkça tercih edilir. Yorulmasına rağmen sürekli oyun oynama isteklerine olumlu yanıt verir. Oyun heyecanıyla dahi zarar vermekten çekinir. Aynı evi paylaştığı diğer evcil hayvanlarla ilişkisi dostanedir. Ancak yabancı hayvanlara tahammülü yoktur.

🐶 Bulldog Cinsi Eğitilebilir mi?

Sahibini koruma içgüdüsüne ve sadakate doğuştan sahiptir. Eğitime ancak yavruluk dönemlerinde sıcak bakar. Bunun nedeni bebekliğinde enerjik ve hareketli olan yapısının erişkinliğe eriştikçe üşengeç bir hale dönüşmesidir. Bunun dışında son derece zeki olan Bulldog, verilen her komutu algılar ve yerine getirir. Yaramazlık yaptığı taktirde uyarılıyorsa, sizi kızdırmaktan ürker ve asla tekrarlamaz.

🐶 Bulldog Cinsi Apartmanda Yaşar mı?

Ani bir sorunla karşılaşmadığı sürece havlamaya eğilimi yoktur. Bol bol dinlenmekten hoşlanan Bulldog cinsi, ev içinde sınırlı hareket eder. Yaz mevsiminde hassas deri ve cilde sahip olduklarından solunum problemleri, güneş çarpması ve salya sorunu oluşur. Diğer basık yüzlere sahip olan ırklara benzerlik gösterdiklerinden havasız ve kapalı alanlarda strese girer. Bu nedenle yalnız vakit geçirmede başarılı değildir. Bunlar haricinde apartman dairesinde yaşamak için en uygun ev arkadaşıdır.