Yorkshire Terrier Köpek Cinsi

Yorkshire Terrier Köpek Cinsi

Yorkshire Terrier cinsinin en belirgin özelliği, siyah veya ten renginde doğan yavruların büyüdükçe iki yana dökülen, uzun, ipeksi tüylere sahip olmasıdır. İnci olarak tabir edilen dişleri, “V” şeklinde dikilen kulakları, musmutlu bakan gözleri ile Yorkshire Terrier oldukça sevimli bir köpektir. Minik bir tüy yumağı olarak görünen bu köpek boyundan büyük bir cesarete sahiptir. Yabancılara veya tehdit olarak algıladığı herhangi bir canlıya karşı düşünmeden saldırgan tavırlar sergilemeye başlamaktadır. Kızdırma, şaşırtma ve korkutma eylemleriniz sonucunda ısırmaya meyillidir. Sahibine gönülden bağlılık duyan bu akıllı bıdık dünyanın en sadık ve güvenilir dostudur. Mükemmel bir bekçi köpeği olan cins ilk defa 1870 yılında güzellik yarışmasına katılmış ve birincilik kazanmıştır. O tarihten itibaren yarışmaların aranılan yüzüdür.

Agresif halleri dahi tatlıdır. Ödün vermeyeceği tek özelliği korumacılığıdır. “Yorkie” özünde estetik ve naif bir ruha sahiptir. ABD’de en tercih edilen ev arkadaşıdır. Hipoalerjenik olduğu iddiaları AKC (American Kennel Club) tarafından genelleme yapılarak reddedilmiştir. Yine de Yorkshire Terrier birçok cinse nispeten az miktarda tüy dökmektedir. Böylece daha az alerji riskine sebep olmaktadır. Köpeklerin alerjen etkiye dökülen tüyleri, yaydıkları koku ve salyalarıyla neden olmaktadır.

Birlikte yaşaması ve yaşlanması oldukça eğlenceli olan Yorkshire Terrier alfa köpek cinsi kategorisinde yer almaktadır. Bu nedenle köpek yetiştirmede tecrübe sahibi olan bireylerce sahiplenilmesi önerilmektedir.

Tarihi

Yorkshire Terrier 1800’lerin sonunda İngiltere’nin kuzeyindeki işçiler tarafından geliştirilen bir cinstir. Çevre madenlerdeki sıçan, değirmenlerdeki fare, çiftlik yakınlarındaki tilki ve porsukların avlanması amacıyla yetiştirilmiştir. Ancak kökeni hakkında kullanılan ırkların kaydı tutulmadığından kesin bilgi edinilmemektedir.

Yorkshire yün atölyesinde çalışan İskoç işçiler Clydesdale, Paisley, Skye gibi terrierlerini yanlarında getirmişlerdir. Bölgede bulunan Leeds, Dandie Dinmont, Malta gibi Terrier türleri ile birleşiminden iri boyutlarda bir cins türetmişlerdir. Ancak gelir bakımından düşük ekonomik şartlara sahip olan işçilerin bu denli büyük köpeklere bakmaları imkansızdır. Bu nedenle seçici üretim yoluyla günümüzdeki yapıya sahip olan avcı cins meydana getirilmiştir. Atalarının nesillerinin tükendiği düşünülmektedir.

Karakteri

Boyutu küçüktür ama büyük bir karaktere sahiptir. Başını belaya, patilerini maceraya sokmaktan asla vazgeçmeyen Yorkshire Terrier, minicik ebatının farkına asla varamamaktadır. Heyecanlı, korumacı, enerjik, zıpır, cesur ve eğlencelidir. Oldukça zeki olan bu tür kolay eğitilmesi gerekirken inat ettiği için daha fazla sürede geliştirilmektedir. Kızdırılmaması gereken köpek türlerinden biridir. Sürekli havlama eğilimi eğitimle giderilmektedir. Ancak eğitim sonucunda agresiflik, kıskançlık veya sabırsızlık gibi kötü huylarının önüne pek geçilememektedir.

Bakımı

Tüy uzunluğu ve sıklığı başının tepesinde topuz yapımına müsaittir. Böylece mama kabından bulaş önlenmekte ve görüş alanı kısıtlanmamaktadır. Yumuşak gövdesi, boyun şeridi ile kuyruğun koyu mavi siyah rengi, tüm cins için ortak özelliktir. Tüyleri tarandığında cilt problemlerinin önüne geçilmekte ve deri havalandırılmış olmaktadır. Uzunluğu nedeniyle bakımının zor olduğunu düşünenler tüyleri tıraş ettirebilmektedir. Kulak ve göz çevresinde yüksek yoğunlukta tüy bulunan Yorkshire Terrier cinsinin kulak tüyleri kısaltılmalı ve göz çeperleri temizlenmelidir.

Egzersiz ihtiyacı duymadığından bu vakti sevimli dostunuzla oyun oynamaya ve onu sevmeye ayırmanız gerekmektedir. Sahibine oldukça düşkün olan Yorkshire Terrier, ilgi ve sevgiden asla sıkılmamaktadır. Kendisine zaman ayırmanızı ve eğlenceli oyunlar oynamanızı bekleyen dostunuz umursanmadığında psikolojik bunalıma girmektedir. Bunalım sonucunda sadece ruhsal değil, fiziksel rahatsızlıklar da ortaya çıkmaktadır.

Günlük bir miktar tempolu yürüyüş yapmak ve tuvalet ihtiyacını gidermek için dışarı çıkması yeterli olan Yorkshire Terrier, soğuk havalarda muhakkak sıkı giydirilmelidir. Özellikle köpekler için olan hassas kumaşlardan üretilen kaliteli kıyafetler tercih edilmelidir.

Titiz bir cins olduğundan su ve mama kabı her gün yıkanıp temizlenmelidir. Beslenmesi hayati önem taşıyan Yorkshire Terrier için özel üretilen bir çok kuru mama, piyasada yaygın olarak bulunmaktadır. Ek gıda olarak yaş mama verilebilmekte fakat sosis, jambon, soğan, sarımsak, çikolata ve baharatlı yiyecekler kesinlikle verilmemelidir. Ayrıca yemek masasındaki akşam yemeklerinizden paylaşmaya başladığınız taktirde buna alışacak ve her öğünü sizin besinlerinizden karşılamak isteyecektir. Vermediğinizde havlama, ciyaklama ve homurdanma sesleri çıkaracaktır. Kıyamamanız normaldir ancak midesini sizin besinlerinizle doldurduktan sonra ne yaş ne kuru mamaya yer kalmayacağından yemeyecektir. Böylece vücudunun ihtiyacı olan besin ögelerini alamamış olacaktır. Kısa zaman sonra sindirim ve hazımsızlık problemleri yaşamaya başlayacak ve sağlığı bozulacaktır. Bu durumun önüne geçmek için kendi yemeğiniz bittikten sonra ona takviye yapabilirsiniz. Minik bir kaseye tükettiğiniz yemekten tadımlık bir miktar ilave ediniz ve kaseyi beslenme bölgesine bırakınız. Herkes mutlu olsun!

Yükseklik korkusu olmayan Yorkshire Terrier merdiven, açık pencere gibi boşluklardan ve kucaktan ilgisini çeken bir şey gördüğünde aniden atlayabilmektedir. Yaralanmaları önlemek için oturarak sevilmeli, kapı ve pencerelerin güvenli şekilde kapatıldığına emin olunmalıdır. Ayrıca morali, aktiviteleri gibi aşı takvimi de takip edilmeli, iç dış parazit uygulamaları ertelenmemeli, veteriner hekim kontrollerine muhakkak gidilmelidir.

Ağırlık ve Boyutları

Chihuahua cinsinden sonra ikinci en küçük cinstir. Yüksekliği 15-18 cm iken ortalama ağırlığı 3-4 kg’dır.

Yatkın Olduğu Hastalıklar

Genel manada oldukça sağlıklı bir cinstir. Ancak ters hapşırma, trake çökmesi, hipoglisemi, progresif retinal atrofi, Patella luksasyonu ve portosistemik şanta genetik olarak yatkınlığı saptanmıştır.

Sık Sorulan Sorular

🐶 Yorkshire Terrier Cinsinin Ömrü Ne Kadar?

Ortalama 12-15 yıl hayatta kalmaktalardır. Yüksek kaliteli yaşam şartları neticesinde 14-16 yıl yaşamaları da mümkündür.

🐶 Yorkshire Terrier Cinsinin Bakımı Zor Mu?

Bakımı zor olmamakla birlikte düzen ve emek istemektedir. Tüyleri düzenli tarandığı taktirde dökülme ve topaklanma, düğümlenmenin önüne geçilecektir. Ayrıca dişleri sürekli temizlenmelidir.

🐶 Yorkshire Terrier Cinsi Çocuklarla Anlaşabilir Mi?

Aileci bir yapısı vardır. Sevgiyle bağlanmaktadır. Küçük hayvanlardan ve diğer köpeklerden pek haz etmemektedir. Korumacı ve kıskanç bir yapıya sahip olduğundan yabancılara ısınması çok uzun bir zaman almaktadır. Bol ilgi ve sevilmeye ihtiyaç duyduğundan minyatür boyutlarına saygı duyan ve kendisini kızdırma gayreti bulunmayan çocuklarla çok iyi anlaşmaktadır. Yaşı küçük çocuğu olan ailelerin yavru bir Yorkshire Terrier sahiplenmesi tavsiye edilmektedir. Böylece çocukla birlikte büyüyeceğinden aşinalık kazanacaktır. Bu durum onun daha uysal ve uyumlu tavırlar sergilemesini sağlayacaktır.

🐶 Yorkshire Terrier Cinsi Eğitilebilir Mi?

Oldukça zeki olduğundan kızdırılmadığı sürece eğitimi çok kolay ve kısa sürede tamamlanmaktadır. Kendisi sahibini üzecek her hareketten itina ile kaçınmakta ve verilen komutları anlayarak tepki göstermeyi istemektedir. Ayrıca tasma ve tuvalet eğitimi verilmelidir. Özellikle tuvalet eğitiminde cezalandırmamaya, aşırı ve sinirli tepki göstermemeye dikkat etmelisiniz. Doğru alanı seçtiğinde ise köpeğinizi ödüllendirmelisiniz. İstenmeyen alanlardan tuvalet kokusunu gidermek için sıvı deterjan, kolonya ve alkol gibi kokulu ve uçucu bileşiklerden yararlanılmalıdır.

🐶 Yorkshire Terrier Cinsi Apartmanda Yaşar Mı?

Apartman dairesinde ve kalabalığında yaşayabilecek en ideal ev arkadaşıdır. Kapalı ortamlardan rahatsızlık duymayan, sıcağı seven, soğuk hava şartlarına kesinlikle gelemeyen, egzersiz ihtiyacı olmayan ancak oyun oynamayı seven Yorkshire Terrier ev hayatında oldukça aktiftir. Havlamayı sevmektedir, ancak verilecek eğitimle havlama eğiliminin önüne geçilebilmektedir.