Eğer daha önce kedi beslemediyseniz veya kedi bakımı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız, kedi besleyenlerin bilmesi gereken önemli bilgiler için bu yazıyı okumanızı önemle tavsiye ediyoruz. Çivisi çıkan dünyanın en güzel, en masum ayrıntıları onlar. Öyle tatlılar, öyle farklılar ki! Onunla yaşama şansı elde ettiğiniz için çok şanslısınız. Kimsenin boyundurluğu altına girmeyen sırf size saygı duyduğu için komutlarınızı dinleyen bir zeka küpü dostunuz var artık. Ama önce bilmeniz gereken bazı detaylar var.
Kediler İçin Güvenlik Önerileri
Kedi ile yaşamaya karar verdiğiniz ilk anda sineklik taktırmanızı şiddetle öneriyoruz. Kendisinin cazibe noktalarından biri kuş, sinek gibi kanatlı canlılar olduğundan benim kedim düşmez, zaten en üst katta oturuyorum gibi bahanelere sığınmamalısınız. Hatta çerçeveli sineklik ve pencereler için çocuk kilidi, yaramaz olan kedi dostlarımızın sahiplerince sıkça kullanılmaktadır.
Kedi dostunuzu sınırlandırmanızı, oda yasakları falan koymanızı tavsiye etmiyoruz. (Odaların kapısını yalnızca ütü yaparken, ocak açıkken gibi durumlarda kapatmalısınız.) Orası artık onun da evi. Ayrıca merak ettikçe o alana ulaşmak için her yolu deneyeceğini de bilmelisiniz. Bu nedenle ortalıkta kablo bulundurmamaya özen göstermelisiniz. Herhangi minik bir diş veya tırnak izi alan elektrik kablolarının yeni yoldaşımıza zarar vermesini istemeyiz. Bu arada bazı kedilerin kabloyla alakası olmadığını ancak bazılarının da içine pati sokmaları neticesinde prizlerin kapatıldığını da belirtelim.
Meraklı kedi dostunuz, her adımda ardınızda dolaşabilir, bizden söylemesi. Bu nedenle sürgülü çekmeceler ve kapaklar, akordeon kapılar onlar için yaralanmaya hatta ölüme sebep olabilen riskler barındırıyor. Aman dikkat!
Ayrıca baza, kapaklı makineler, gardırop gibi eşyaların kapaklarını açık bırakmamalı veya kapatmadan önce kontrol etmelisiniz.
Oynar başlı dekoratifleriniz veya sabit olmayan mobilyalarınızın kedinizin merakını arttıracağı muhakkak. Kırılmasını istemediğiniz veya kedinizin üzerine düşüp yaralama ihtimali olan eşyaları sabitlemelisiniz.
Balkonu, pencereyi çok sever kediler. Emekli yönetici pozisyonunda tüm gün izleyebilirler dışarıda olan bitenleri. Bu nedenle bitki ve çiçeklerle iç içe olmaları yüksek ihtimaldir. Ancak bazı türler kedinizi zehirleyebileceğinden mümkünse evde bitki bulundurmamanızı öneririz.
Klozet daima ilgi çekici geleceğinden, banyo kapısı yerine klozet kapağını kapatabilirsiniz. Poşet vb. ürünlerle gözetiminiz haricinde oynamasına izin vermemelisiniz. Yanan muma yaklaşmasına mani olmalı, tezgah/masa üzerinde sapı görünen hiçbir şey bırakmamalısınız. Kediniz ortada görünmüyorsa evdeki en dar veya en sıcak noktalara bir göz atmalısınız. Özellikle yavru kedi sahibiyseniz bastığınız yerlere dikkat etmelisiniz.
Ne kadar çok madde var diye düşünmeyin, aynı evi paylaşmaya alıştığınız zaman bizden daha çok madde sayacağınıza ve bu alışkanlıklardan memnuniyet duyacağınıza eminiz. Ancak o ana dek her ortama hemen alışmasını her kuralı hemen benimsemesini beklemeyin. Lütfen sabırlı olun ve ona cezalar vermeyin.
Kediler İçin Yaşam Ortamı Önerileri
Kendine özgü karakteri olan kedi daima sizin gibi kendine has alanlara ve çevrede kendisine ait detaylara ihtiyaç duyar. Koltuklarda gerinmemesi, halıları tırmalamaması için yapmanız gereken tek şey ona ait bir av ve yaşam alanı oluşturmaktır. Büyük oyuncaklarının evin belirli ve güvenli bölgelerine konulması, kendisine ait bir kulübe, minder ve minik oyuncaklarının bulunması can sıkıntılarının geçmesini sağlayacaktır.
Tırmalama tahtası, belirli kat ve yükseltiler, hamak ve kulübe içeren kompleks yapılar kendisini bu evin bir parçası olarak hissetmesine yeterli olacaktır. Fakat o sizinle koltukta oturmaya ve yatağınızda uyumaya devam edecek, meraklanmayın.
Kediler İçin Beslenme Önerileri
Karnivor canlılardan olan kedi, beslenme ihtiyaçları bakımından köpeklere de benzemez. Daha fazla protein ihtiyacı duyan kedilerde her açıdan dengeli besin miktarlarınca zengin kuru mamalar kullanılmalıdır. Ayrıca belirli aralıklarla veya ödül olarak yaş mama vermek de sağlığını olumlu etkileyecektir. Yaş mamanın diş ve diş eti sorunları olan veya mamaya yeni başlayan yavru kediler için ezilmesi daha kolaydır ve idrarı sulandırır. Su içme dürtüleri çok geniş olmadığından gıdaların sulu verilmesi önemlidir.
Beslenme alanını belirlemeli ve değiştirmemelisiniz. İçmeyi çok tercih etmese de su kabında daima taze su bulundurmalısınız. Şekerli gıdalardan ve mantarlardan kesinlikle uzak tutmalı ancak diğer besinlerden minik bir parça koklatmalısınız. Yemek isteyip istemediğinin kararını ona bırakmalısınız. Ayrıca haşlanmış yumurta, pişmiş balık, yoğurt, tuzsuz peynir, sulandırılmış sütü sevdiğini ve sizin yediklerinizin daima ilgisini çekeceğini unutmamalısınız.
Kedi otu olarak anılan otu her kedinin tüketmez. Ancak çoğu zaman mide reseptörlerini uyararak yuttuğu kılların çıkmasını sağlayan istifra (kusma) eylemini gerçekleştirmek için çime ihtiyaç duyabileceğini bilmelisiniz.
Porsiyon ve öğünler için veterinerinize danışmalısınız.
Kediler İçin Temizlik ve Bakım Önerileri
Suyu sevmeyen kedi banyodan da çok haz etmez. Sevenler var mıdır, elbette vardır. Ancak kediniz suyu sevmiyorsa, ancak kirlenmişse ılık su ile ıslatılan bir bez yardımıyla kendisini temizleyebilirsiniz. Zaten kediler dünyanın en temiz varlıkları olduğundan kendisini her daim yalama sureti ile yıkamaktadır. Her beslenme, su içme, aktivite veya sevilmeden sonra daima ritüel halinde temizlenirler.
Ayrıca kedinizin kulaklarını kulak temizleme losyonu ve pamuklu çubuk ile, gözlerini ılık su ve pamuk ile temizleyebilirsiniz. Tırnakların kesimi de mümkündür, ancak çok hırçın ve tırmalayan bir kediniz yoksa önerdiğimiz bir bakım değildir.
Tüylerini fırçalarsanız onun için şahane bir masaj vakti yaratmış olmanızın haricinde ölü tüylerin dökülmesini ve keçeleşmeyi de önlemiş olursunuz. Haftada en az iki-üç kez bu tatlı anları deneyimlemelisiniz.
Kedilerde Tasma Kullanımı
Kendisiyle kahkahalara boğulacağınız, yaptığı hareketler sonucu sımsıkı bağlanacağınız, dışarı çıktığınızda dahi özleyeceğiniz kediniz ilk önce yüksek enerjisiyle sizi kendisine hayran bırakıyor. Bu kadar kıpır kıpır bir yoldaşa, bitmeyen bir heyecanın taşındığı minik bedene tasma takmak çok da mantıklı olmasa gerek. Işıklı tasmalar, pire tasmaları gibi bir çok süslü ve kaliteli tasma modelleri mevcut. Ancak dünyanın en tatlı oyuncularının ters bir hareketinde tasmaların yaralanmalara neden olduğuna dair birçok örnek de var. Bir yerde asılı kalmak, köşelere takılmak biricik tüylü dostunuzun hayatına mal olabilir.
Bu asi dostun ruhu da özgür bedeni de… Tasma takılınca hep çıkarmanın derdinde… Özellikle zor iyileşen koltuk altı yaralanmalarına neden olmak istemiyorsanız bırakın kediniz tasmasız hareket ediversin.
Kedilerin Enerji İhtiyacının Giderilmesi
Hele minnak olanlar yok mu? Her şeyi koklasın, uzun uzun baksın, patileriyle alsın ve ağzına götürsün. Bir güldüğünüzde kaçacak yer arasın. Ne varsa korkacak diye düşünmeyin, yeni tanıyor dünyayı. Gerçi yetişkinleri farklı mı? Asla değil, hep meraklı hep heyecanlı hep oyuncu.
Bu denli yüksek enerjilerin atılması gerek. Gerek ki gece rahat uyuyabilsin kediniz, başınızda beklemesin, toplar geçmesin başınızın üzerinden veya çalışma masanızın üzerindekiler patır patır yere atılmasın. Her yeri patilememesi için sizin yardımınıza ihtiyacı var bu tatlı tüylü post sahibinin. Öncelikle nerelere pati atılabileceğini göstermelisiniz. Ve her an onunla oyun oynama keyfini yaşamalısınız.
Zil, top, çıngıraklı top, olta, yumaklar, şişe kapakları, hışırtı yapan kağıtlar ve tırmalama tahtaları… Siz ona neyi layık görüp verirseniz oynar onunla kediniz. Öyle şaşkın oynar ki gülmemek elde olmaz. Eşlik eder sizin keyfinize, iletişime geçtiğinde şaşmayın. Ayrıca oyunun ardından bazı oyuncakları kaldırın ki sürekli aynı şeyle oynadığından ilgisini kaybetmesin.
Kedilerin Davranışları ve Psikolojisi
Dış dünyadan bir tehdit (kedi, köpek, kuş vb.), yağan yağmur, değiştirilmeyen kirli kum, özlem, gebelik veya azarlanma olmamışsa, fiziksel bir problemi de bulunmuyorsa kimse onları depresyona sokamaz ve psikolojilerini bozamaz desek yeridir. Ayrıca kedinizin gerçekleştirdiği davranışların anlamları şunlardır;
- Sizi yalıyorsa ve pati masajına maruz bırakıyorsa, bilin ki mutlu ve sizi kendi türünden kabul ediyor.
- Baş başa tosluyorsa sizinle aranız şahane demektir. Sizi çok seviyor!
- Bacaklarınıza pati atmak veya sürtünmek selamlaşma ve hal hatır sorma ritüelidir.
- Etrafa ve size sürtünmesi koku bırakma “sen benimsin” anlamı taşır.
- Miyavlamayı insanlarla etkileşim ve iletişim kurmak için kullanırlar.
Kedi Hastalıklarının Önlenmesi
Parlak tüylere ve değişmeyen dışkılara sahip olduğunda genelde sağlığı yerindedir. Ancak parazit aşıları ve diğer kontrol/bakımlar için veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz.
Kedi Tuvalet Eğitimi
Yavru kedilerde, anne kedi ilgileniyor tuvalet eğitimi ile. Ancak anne kediniz yoksa o zaman yapmanız gereken tek şey masaj. Elinize eldiven takmalı ve karın/makat bölgesine parmak ucunuzla masaj yapmalı birkaç damladan oluşan küçük tuvaleti peçeteye sildirmelisiniz.
4 haftalık veya daha büyük kedilerde kendinizi hiç yormayın. Kedi kumu kabı/tepsisi ve bir kürek ediniyorsunuz. İçerisine petshoptan aldığınız topaklanan kedi kumunu yayıyorsunuz. Arada biriken katı taneleri küreğinizle alabilir veya kumu havalandırabilirsiniz. Bizce en iyisi değiştirmek ancak bunun zamanına siz karar verebilirsiniz.
Vahşi yaşam alanlarında dahi temizlik hastası olan kediler gömemeyecekleri yere tuvalet yapmazlar, ortalığı bakteri saçmazlar. Ayrıca tuvalet alanını balkon veya banyoya koymalısınız ve beslenme kaplarından kesinlikle uzak tutmalısınız.
Yorum Yaz