Beagle Köpek Cinsi

Beagle Köpek Cinsi

Beagle, sadece tüylerinden ayırt edilebilen iki farklı türe ayrılmakta; çok ince olmayan düz veya karışık tüylü olarak sınıflandırılmaktadır.

Üç renk kombinasyonuna; sarı beyaz, turuncu beyaz veya kızıl beyaz renklerine sahip olabilmektedir. Arka patileri ve burnu oldukça güçlüdür. Düşük ve uzun kulakları, duygulandıran bakışları olan Beagle, oldukça sosyal bir canlıdır. Bloodhound ırkı ile birlikte en hassas koku duyusuna sahip köpektir. Bir metre mesafede bulunan saklanmış bir farenin kokusunu dahi almaktadır. Bu nedenle karada gerçekleşen arama kurtarma çalışmalarında yardımına başvurulmaktadır. Ayrıca narkotik faaliyetlerde ve yarışmalarda sürekli boy göstermektedir. Balık avında yarar gösterse de, uzmanlık alanı aile dostluğu ve bıldırcın, sülün, yaban tavşanı avıdır. Ne yazık ki minik boyutlarından dolayı tıbbi deney süreçlerinde kullanılmaktadır.

İsminin Fransızca Begueule yani “gürültücü” sözcüğünden geldiği iddia edilse de, Keltçe bir kelime olan “beag”dan türetilmiştir. Küçük anlamına gelen adı, fiziğine uyum sağlamaktadır. Ancak atletik, kaslı ve güçlü bir anatomiye sahiptir. Kafası bedenine nispeten büyüktür. Soğuk havalardan hoşlanmamakta ve ılıman iklim bölgelerinde yaşamaktan keyif almaktadır.

Tarihi

Orta/küçük ebata sahip Beagle, görünüm itibari ile Foxhound (tilki tazısı) ırkını andırmaktadır. Antik Yunan’a dayanan bir geçmişi olan Beagle iki bin yıldır dünyada bulunan eski ırklardan biridir. Milat öncesi dönemlerde tavşan avlarına katıldığı düşünülmektedir.

I. William, 11. yüzyılda geyik ve yabani tavşan avında mükemmel yardımcılar olan tazılar ile köpeklerden melez bir ırk elde etmeyi başarmıştır. Beagle cinsinin atası olarak görülen bu ırkı Birleşik Krallık topraklarına tanıtmıştır. Orta Çağ’da kraliyetin popüler evcil hayvanlarından biri olmuştur. I. Elizabeth’le aynı evi paylaşmıştır. 16. Yüzyılda yine tavşan ve benzeri küçük hayvanların avlanmasında yararlanılmıştır. 18. Yüzyılda geliştirilen Southern Hound ve North Country Beagle birlikteliğinden dünyaya gelen Beagle cinsi için Honeywood tarafından ilk yetiştirme merkezi kurulmuştur. Takip eden 10 yıl içinde 20 farklı merkez açıldığından kulüp oluşturulmuştur. Ünü giderek yayılan Beagle cinsi ABD’ye götürülmüştür. Burada filmlere (Like Dogs and Cats vb.) ve yapıtlara (W. Shakespeare) konu olmuş, Beyaz Saray’a konuk olmuştur.

Beagle Köpek Cinsi
ABD’nin 36. başkanı Lyndon Johnson, Beyaz Saray’da Beagle cinsi Freckles isimli köpekle beraber. (4 Kasım 1966)

19. yüzyılda Kuzey Amerika’nın en ünlü köpek cinsi olan Beagle, Charles Schutz’un Snoopy’sine hayat vermiştir.

Karakteri

Sadık bir sevgi pıtırcığı olan Beagle, iyi bir hayat arkadaşıdır. Diğer köpekler iyi geçinen ancak kedilerle aralarında soğuk rüzgarlar esen Beagle, yavruluk döneminde alıştırıldığında anlaşma sağlanmaktadır. Mutlu olduğu her an kuyruğunu sallamaktadır. Sakin, uysal ve sevecendir. Naif, sevimli ve çok yönlü bir kişiliğe sahiptir. Oldukça zeki, cesur, gözlemci ve kararlıdır. Ne istediğini daima bilir ve alana dek uğraşır. Eğitimi disiplin, şefkat ve sakinlikle verilmelidir. Sabır gerektiren bir sürecin sizi beklediğini bilerek çıkmanız gereken bu yolda minik dostunuz herhangi bir kokuya odaklanıp tüm komutları boşverebilmektedir. Burnunun dikine gitmek deyimi karakteriyle bütünleşen dostumuza uzaklaşmaması için eğitimin tamamlanması önem arz etmektedir. Son derece meraklı yapıları uzun tasma kullanmamanız durumunda çevre keşfi için uzaklaşmasına neden olacaktır.

Harika bir iz sürücü olan Beagle yaramazdır. Yaşam alanı sınırlarında bulunan her detaya müdahale etmektedir. Sarılma veya taşıma suretiyle tanıma, havlama, uluma gibi birçok tepki ile iletişim kurmaktadır.

Bakımı

Haftada bir/birkaç kez taranması önerilen tüyleri nemli bir bez yardımı ile silinebilmektedir. Temizliği kıl fırça ve kuru şampuanla da yapılabilmektedir. Kısa ve yumuşak olup suya, toza ve kire direnç göstermektedir. Bu nedenle yılda birkaç kez banyo yaptırılması yeterli olmaktadır. Tırnaklarının kesilmesi yürüyüş biçimini ve ayak sağlığını, hijyenik ortamda yetişmesi kulak ve cilt sağlığını korumada yardımcı olmaktadır. Ayrıca kulakları sürekli kontrol edilmeli ve temizlenmelidir. Bahçeli bir eve sahip olanların Beagle cinsinin zehirlenebileceği otları biçmeleri önemlidir.

Atletik formunun ve sağlığının korunması için enerjisini atabileceği egzersizler düzenli olarak yapılmalıdır. Evden en sık kaçan cins olduğundan avcılık yetenekleri oyunlarla desteklenmeli ve dikkatinin farklı yönlere kayması önlenmelidir. Kokuya ve kazmaya dayalı oyunlar oynandığında çok daha mutlu olmaktadır. Dik yamaçlara tırmanma, çamurlu sularda yuvarlanma, yüzme gibi aktivitelere de bayılmaktadır. Egzersiz ve oyunlar için ayrılmış bir alan bulundurulması Beagle için daha sağlıklı olacaktır. Günlük yürüyüşleri de ihmal edilmemelidir.

Midesine oldukça düşkün olan Beagle hızlı kilo alabilen bir canlıdır. Besin değeri yüksek, mineral ve vitaminler açısından zengin kaliteli mama ile beslenmesine dikkat edilmelidir. Tam öğün miktarları yaş, egzersiz, kilo gibi ögelere bağlı olarak veteriner hekim tarafından belirlenmelidir. Ancak günde iki öğün ve üç çeyrek fincan kuru mama ile beslenmesi genel anlamda önerilmektedir. Aşı takvimi takip edilmeli ve veteriner kontrolleri aksatılmamalıdır.

Ağırlık ve Boyutları

Erkek ve dişisi arasında neredeyse fark bulunmadığından ortak boyut aralıkları belirlenebilmektedir. Erkekler, 36-41 cm boyunda, 10-11 kg ağırlığındadır. Dişiler ise, 33-38 cm boyunda, 9-10 kg ağırlığındadır.

Yatkın Olduğu Hastalıklar

Tiroit yetmezliği, epilepsi, sağırlık, hemofili A, eklem iltihabı, kalça çıkığı, katarakt ve Progresif Retinal Atrofisi (PRA), intervertebral disk hastalığı, koroner kalp hastalığı (HD), Glaucoma

Sık Sorulan Sorular

🐶 Beagle Cinsinin Ömrü Ne Kadar?

Yaşam süresi hayat şartlarına göre değişmekle birlikte; kaliteli beslenme, düzenli egzersiz ve yüksek yaşam koşulları sağlandığında 12-15 yıl aramızda kalmaktadırlar.

🐶 Beagle Cinsinin Bakımı Zor Mu?

Tüy bakımı ve beslenmesi zor değildir. Düzenli önerilen bakım, egzersizler ve veteriner kontrolleri bir rutine oturtulduğunda birçok ırka oranla daha kolaydır.

🐶 Beagle Cinsi Çocuklarla Anlaşabilir mi?

İlk dönemlerinden itibaren sosyalleştirilmelidir. Aile ortamında yetiştiklerinde çocuklara daha da düşkün davranmaktadır. Çocuklarla oyun oynadığında zaten heyecanlı olan karakteri, sevinçle daha da karmaşık bir hal almaktadır. Bu nedenle kendini kontrol edemeyip çocuklara çarpabilmekte veya oyun amaçlı hafif ısırıklar atabilmektedir. Ancak bunları zarar verme amacıyla değil istemsizce yapmaktadır.

Kendisine saygı duyulduğunda aynı saygıyı karşısındakine göstermeyi bilen Beagle, oldukça hoşgörü sahibidir. Sadece yemeğini paylaşmayı sevmediğinden, çocuklara minik dostumuzu beslenme esnasında rahatsız etmeme bilgisi paylaşılmalıdır. Durumun tüm detayları diğer evcil hayvanlar için de geçerlidir. Minik zamanlarından aile olarak büyüdüğü kedilerle dahi anlaşabilmektedir. Ancak kuş, hamster gibi hayvanlarla iletişim kuramadığından zarar verme ihtimaline karşı yalnız bırakılmamalıdır.

🐶 Beagle Cinsi Eğitilebilir Mi?

Oldukça zeki, uysal ve sevimli bir cins olan Beagle doğası gereği bağımsız bir karaktere sahiptir. Sahibini her şeyden daha çok sevmesine rağmen itaat konusunda umursamaz tavır sergilemektedir. Ne istendiğini anında anlamasına rağmen inatlaşmak, koku alıp dikkat dağılması yaşamak gibi davranışlar eğitimini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle ilk itaat eğitimi verilmeli, tutarlı ve disiplinli davranılmalıdır. Ayrıca eğitimini tamamlamış dahi olsa dışarıda farklı türlerin peşinden gitme ihtimaline karşın tasmasız gezdirilmemelidir.

🐶 Beagle Cinsi Apartmanda Yaşar Mı?

İnsanları seven Beagle iyi bir ev arkadaşıdır. Apartman hayatına oldukça hızlı adapte olmaktadır. Ancak evde uzun süre ve yalnız kalmayı sevmediğinden çift olarak bakılması veya zaman ayırılması gereken bir canlıdır. Enerjilerini attıkları taktirde evdeki herhangi bir nesneye zarar verecek kadar yaramaz olmamaktadır. Tek problemi her fırsat bulduğunda havlama veya ulumasıdır. Koku keşfi, herhangi bir talep, can sıkıntısı veya müdahale gereksinimi hissi bu havlamanın kaynağı olabilmektedir.